Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Via Iuris: Novela o urýchlení výstavby diaľnic je v rozpore s ústavou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Organizácia tvrdí, že podľa návrhu zákona bude možné vydávať stavebné povolenia pri výstavbe diaľnic na dobu neurčitú.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Občianske združenie Via Iuris žiada poslancov, aby odmietli novelu zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a rýchlostných ciest. Organizácia považuje návrh za neodôvodnený a v rozpore so slovenskou ústavou. Národná rada (NR) SR má o návrhu zákona, ktorého cieľom je akcelerovať procesy pri výstavbe diaľnic, rokovať na najbližšej schôdzi.

"Súčasné znenie zákona považujeme za absolútne postačujúce. Odmietame, aby vláda takýmto spôsobom neustále obmedzovala práva občanov, verejnosti a ochranu životného prostredia len preto, že štát nedokáže efektívne stavať diaľnice. Sme presvedčení, že navrhovaná novela je v rozpore s ústavou a na jej prijatie neexistuje žiadny dôvod," podotkla právnička spolupracujúca s Via Iuris Ivana Figuli.

Návrh zákona podľa organizácie prináša zmeny, ktoré ohrozujú práva vlastníkov pozemkov, verejnosti a verejný záujem, predovšetkým ochranu životného prostredia. Novelou zákona sa má ustanoviť, že odkladný účinok odvolania proti stavebnému povoleniu a rozhodnutiu o zmene stavby pred dokončením možno vylúčiť. Via Iuris sa tiež obáva, že pod naliehavým verejným záujmom sa v budúcnosti môže myslieť každá diaľnica, pretože návrh tento termín nespresňuje.

"Predstavme si, že stavebný úrad najprv rozhodne o výstavbe diaľnice v chránenom území, ale odvolací orgán neskôr skonštatuje, že vydané stavebné povolenie je nezákonné. Výstavba sa však medzitým začne a územie bude nezvratne poškodené. Ochrana práv občanov a životného prostredia, ktorú má poskytnúť práve odvolacie konanie, by bola v takomto prípade iluzórna a formalistická," skonštatovala advokátka spolupracujúca s Via Iuris Eva Kováčechová.

Organizácia zároveň tvrdí, že podľa návrhu zákona bude možné vydávať stavebné povolenia pri výstavbe diaľnic na dobu neurčitú. Zrušila by sa tak dnes platná podmienka, podľa ktorej musí stavba začať najneskôr do dvoch rokov od právoplatnosti stavebného povolenia. Za problematickú považuje aj zmenu lehôt v súvislosti s tzv. predbežnou držbou, ktorá stavebníkovi umožňuje začať výstavbu ešte pred vyvlastnením pozemkov.

Problém vidí aj v tom, že vlastník nehnuteľnosti má za zriadenie vecného bremena v súvislosti s elektrickým, telekomunikačným alebo potrubným vedením nárok len na tzv. primeranú jednorazovú náhradu. Upozorňuje na rozhodnutie Ústavného súdu SR z roku 2015, ktorý v podobnom prípade konštatoval, že takáto náhrada za obmedzenie vlastníckeho práva je neústavná.

Vláda vo štvrtok (14. 10.) schválila novelu zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá. Procesy pri výstavbe diaľnic ako stavieb vo verejnom záujme by sa podľa nej mali optimalizovať a akcelerovať. Kabinet rovnako navrhuje, aby parlament návrh zákona prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

"My nemeníme proces. Neodnímame možnosť odvolať sa voči stavebnému povoleniu, neodnímame možnosť odvolať sa voči zmene stavby pred dokončením, ale odnímame odkladný účinok tohto rozhodnutia na riziko investora," priblížil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) po schválení novely zákona vládou. Lehota výstavby kľúčových diaľnic a rýchlostných ciest by sa podľa neho mohla významne skrátiť o niekoľko mesiacov a v prípade určitých stavieb aj o niekoľko rokov.