Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Viac ako 200.000 ľudí chce pomôcť farmárom so zberom úrody

Poľnohospodári na traktoroch blokujú cestu počas protestu v Paríži 27. novembra 2019. Nespokojní farmári protestujú vo francúzskej metropole a Lyone proti stagnujúcim príjmom a nekalej súťaži. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Potreba pracovnej sily je naliehavá, keďže sa začína zber úrody špargle, jahôd, paradajok a iných ranných plodín.

Paríž 7. apríla (TASR) - Viac ako 200.000 ľudí vo Francúzsku, ktorí pre pandémiu nového koronavírusu nemajú prácu, odpovedalo na výzvu, aby pomohli farmárom so zberom úrody a s chovom dobytka v novej sezóne. Oznámil to v utorok minister poľnohospodárstva Didier Guillaume. Poľnohospodársky sektor v krajine totiž pre reštrikcie spojené s pandémiou prišiel o zahraničných sezónnych robotníkov. A zúfalo potrebuje ďalšie ruky, keďže sa blíži zber novej úrody.

Dnes máme viac ako 200.000 uchádzačov a máme 5000 náborových pracovníkov, ktorí organizujú prácu,“ uviedol Guillaume pre televíznu stanicu France 2.

"Nechceme nútiť týchto ľudí, aby prešli cez celú krajinu, budú pracovať v blízkosti svojich domovov, u blízkych farmárov, ale tiež v potravinárskom priemysle, doprave a logistike," povedal.

Je veľmi dôležité zabezpečiť, aby sa tieto výrobky dostali na miesto, kde sa dajú predávať,“ dodal.

Guillaume minulý mesiac vyzval na vytvorenie „veľkej poľnohospodárskej armády“. Blokády spojené s koronavírusom totiž viedli k prepusteniu desiatok tisíc ľudí. A zároveň zatvorenie hraníc pripravilo farmárov o zvyčajných sezónnych robotníkov.

Potreba pracovnej sily je naliehavá, keďže sa začína zber úrody špargle, jahôd, paradajok a iných ranných plodín. A chovatelia dobytka majú na jar nové prírastky, ktoré je potrebné nakŕmiť.

Celoštátne blokády tiež spôsobili, že sa hromadia zásoby tovaru, ktorý rýchlo podlieha skaze, pretože reštaurácie, školské jedálne a ďalší hlavní klienti zostávajú zatvorení. Tieto produkty je potrebné dostať k ľuďom, ktorí sú zatvorení doma.

Guillaume zdôraznil, že je dôležité udržiavať hladké fungovanie distribučných kanálov vo Francúzsku. Varoval, že v prípade porúch, „nebude pre našich občanov dosť jedla“. Vyzval tiež ľudí, aby jedli lokálne produkty.

Ak sa nemôžete dostať na vidiek, príde k vám - kupujte čerstvé výrobky, ovocie a zeleninu,“ povedal. "Kupujte ryby, kupujte morské plody," dodal.