Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Viac ako tretina Slovákov nemá poistenú nehnuteľnosť, v ktorej býva

Ilustračné foto Foto: TASR/Dano Veselský

Poistenie nehnuteľnosti či poistenie domácnosti je pre mnohých Slovákov témou až po negatívnej skúsenosti.

Bratislava 2. augusta (OTS) - Mnohí stále veria, že im sa škody stať nemôžu a škodové situácie ich budú obchádzať. Sú však aj takí, ktorí nevedia, kedy ich majetok chráni poistenie domácnosti a kedy poistenie nehnuteľnosti. Potvrdzuje to aj prieskum poisťovne Groupama, v ktorom sme spolu s agentúrou Focus zisťovali poistenosť nehnuteľností a domácnosti na Slovensku.

Nehnuteľnosť viac, domácnosť menej
„Takmer dve tretiny domácností majú poistenú nehnuteľnosť, v ktorej bývajú, naopak, až 37% je takých, ktorí nehnuteľnosť poistenú nemajú,“ hovorí šéf agentúry Focus, Martin Slosiarik. Ešte horšie vyšiel prieskum pre poistenie domácnosti, ktoré nemá až 45% opýtaných. Dáta z prieskumu, ktorý agentúra realizovala v júni 2021 naznačujú, že poistenosť, resp. nepoistenosť nehnuteľností aj domácností súvisí s dosiahnutým vzdelaním či s príjmom.



Ako vidíme na dátach z prieskumu, vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ľudia so strednou školou s maturitou a tí s vyšším príjmom si vo veľkej miere svoj majetok chránia a majú ho poistený. Naopak, ľudia s nižším vzdelaním a rovnako aj s nižším príjmom poistenie ako ochranu svojho majetku nepreferujú,“ hovorí marketingový konzultant poisťovne Groupama, Ivan Bobošík.

Poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti. Aký je rozdiel?
S tým ale súvisí aj informovanosť, resp. vzdelanosť v oblasti poisťovníctva. Mnohí totiž nevedia, aký je medzi poistením nehnuteľnosti a poistením domácnosti rozdiel. „Až 40% opýtaných zástupcov domácnosti nevedelo správne pomenovať rozdiely medzi týmito dvomi druhmi poistenia. Prieskum však aj v tejto otázke potvrdil, že táto vedomosť úzko súvisí s dosiahnutým vzdelaním, keď až 73% vysokoškolsky vzdelaných ľudí správne pomenovalo rozdiely, pričom s nižším vzdelaním (základná škola a stredná škola bez maturity) len 47%,“ dodáva M. Slosiarik.



Otázka 1: Poisťovne v rámci svojej ponuky ponúkajú poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti. Je podľa Vás rozdiel medzi týmito dvomi poisteniami? Otázka 1A: Aký je medzi nimi rozdiel? Skúste
v krátkosti vysvetliť, v čom sa líšia? (spontánne odpovede).