Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Nemecké firmy počítajú s poklesom tržieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá obmedzila investičné plány vo viacerých regiónoch sveta. To následne viedlo k poklesu dopytu po nemeckých produktoch

Berlín 21. novembra (TASR) - Viac než dve tretiny nemeckých podnikov počítajú v roku 2020 s poklesom tržieb. Ukázali to výsledky prieskumu, ktoré koncom tohto týždňa zverejnila Nemecká obchodná a priemyselná komora (DIHK).

Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá obmedzila investičné plány vo viacerých regiónoch sveta. To následne viedlo k poklesu dopytu po nemeckých produktoch, uviedla DIHK, ktorá urobila prieskum na vzorke viac než 13.000 firiem naprieč všetkými sektormi a ktorej údaje zverejnila agentúra DPA. Okrem toho podniky zaznamenávajú pokles dopytu aj na domácom trhu.

Pokles tržieb evidovali v najväčšej miere firmy v oblasti cestovného ruchu, hoteliérstva, kultúry a kreatívneho priemyslu. V týchto oblastiach klesli tržby viac než 90 % podnikov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Výrazný pokles oznámil aj automobilový priemysel. Zhruba 70 % výrobných a obchodných podnikov v tomto sektore informovalo, že ich tržby sa tento rok znížili, čiastočne pre zrušené objednávky a čiastočne pre komplikácie pri dodávkach.

Takmer každá druhá nemecká spoločnosť musela v dôsledku pandémie nového koronavírusu znížiť, prípadne oddialiť investície. Navyše približne štvrtina firiem bola prinútená znížiť počet zamestnancov.