Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Viaceré regióny USA zaznamenali spomalenie alebo zastavenie ekonomiky

Burzový maklér počas obchodovania na newyorskej burze, archívna foto. Foto: TASR/AP

USA sú jedným z najväčších ohnísk nového koronavírusu na svete a počet infikovaných rýchlo pribúda, čo núti úrady v mnohých regiónoch znovu zavádzať obmedzenia.

Washington 3. decembra (TASR) - Hospodárska aktivita sa v novembri zastavila alebo spomalila vo viacerých regiónoch USA v dôsledku prudkého nárastu nových prípadov ochorenia COVID-19. Firmy preto menej optimisticky hodnotili svoje vyhliadky. Ukázala to najnovšia správa americkej centrálnej banky Fed o vývoji ekonomiky USA, tzv. Béžová kniha.

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky a Fed ju vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk.

USA sú jedným z najväčších ohnísk nového koronavírusu na svete a počet infikovaných rýchlo pribúda, čo núti úrady v mnohých regiónoch znovu zavádzať obmedzenia.

Podľa prieskumu Fedu štyri z 12 regiónov vykázali len malý alebo žiadny rast, zatiaľ čo ďalšie štyri zaznamenali minulý mesiac pokles aktivity. Aj v tých regiónoch, ktoré nahlásili rast, zostala aktivita pod úrovňami pred pandémiou.

Centrálna banka tiež varovala, že Philadelphia a tri zo štyroch stredozápadných okresov zaznamenali, že aktivita sa začala spomaľovať začiatkom novembra, keď začali pribúdať nové prípady ochorenia COVID-19.

Fed uviedol, že správy z okresov majú tendenciu naznačovať vyšší ako priemerný rast výroby, distribúcie a logistiky, výstavby budov a súčasného predaja domov, aj keď nie bez prerušenia. Bankové kontakty v mnohých okresoch však nahlásili tiež určité zhoršenie úverových portfólií, najmä pokiaľ ide o komerčné pôžičky.

Pokiaľ ide o ďalší vývoj, väčšina okresov síce stále označuje svoje vyhliadky za pozitívne, ale ich „optimizmus klesol pre obavy z dôsledkov druhej vlny pandémie a s tým spojených obmedzení, a tiež pre hrozbu ukončenia vládneho programu mimoriadnych dávok v nezamestnanosti, ako aj ukončenia moratórií na vysťahovanie a exekúcie,“ skonštatovala správa Fed.

Takmer všetky okresy oznámili, že zamestnanosť naďalej rastie, aj keď vo väčšie okresov bolo jej tempo prinajlepšom pomalé a oživenie zostávalo neúplné.