Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Viacerí vysokopostavení konzervatívci podporujú tvrdý brexit

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nová skupina s názvom Odísť znamená odísť (Leave means Leave) pod vedením realitného investora Richarda Tica, bude tlačiť na Britániu, aby prerušila všetky väzby s Európskou úniou.

Londýn 18. septembra (TASR) - Viacerí vysokopostavení členovia britskej vládnej Konzervatívnej strany podporujú novú lobistickú skupinu, ktorá presadzuje tzv. tvrdý brexit a chce presvedčiť premiérku Theresu Mayovú, aby opustila spoločný európsky trh. Uviedli to dnes britské médiá, ktoré cituje agentúra Reuters.

Nová skupina s názvom Odísť znamená odísť (Leave means Leave) pod vedením realitného investora Richarda Tica, bude tlačiť na Britániu, aby prerušila všetky väzby s Európskou úniou (EÚ). Tice tvrdí, že práve tým vláda splní želania Britov, ktorí v júnovom referende hlasovali za vystúpenie svojej krajiny z Únie.

"Žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda," cituje Tica nedeľník Sunday Telegraph. Británia by sa podľa neho mala stiahnuť z jednotného európskeho trhu dokonca aj v prípade, že sa jej nepodarí uzavrieť s EÚ žiadnu alternatívnu obchodnú dohodu. Nedeľník napísal, že tento názor podporuje bývalý minister spravodlivosti Dominic Raab a ďalší vysokopostavení konzervatívci.

Od júnového referenda oba tábory v Británii - odporcovia aj stúpenci brexitu, sformovali lobistické skupiny, ktoré presadzujú buď "mierny brexit", teda udržanie tesných zväzkov s Úniou, alebo tvrdú verziu brexitu.

Skupina Otvorená Británia, ktorá bola proti brexitu, zase argumentuje, že odchod z EÚ bez dohody o voľnom obchode "je najväčšou hrozbou pre britskú ekonomiku".

Premiérka Mayová nastúpila na svoj post až po referende, keď jej predchodca David Cameron v reakcii na výsledok hlasovania rezignoval. Mayová odložila aktiváciu článku 50, čiže oficiálne spustenie procesu vystúpenia z EÚ, na začiatok budúceho roka. Ako dôvod uviedla, že potrebuje zostaviť tím vyjednávačov a sformovať vyjednávanie pozície Británie. No skôr ako sa jej podarilo splniť tieto úlohy, ju zastihli rozpory vo vládnej strane v otázke budúcich vzťahov s EÚ.

Nicky Morgan, bývalý konzervatívny minister školstva, v tejto súvislosti vyhlásil, že rozkolu v strane sa nedá vyhnúť. Časť tých, ktorí podporovali brexit bude podľa neho vždy tvrdiť, že vláda nepostupuje dosť tvrdo a rýchlo pri rokovaniach. Domnieva sa, že kabinet potrebuje zverejniť svoj plán a povedať, ako ho chce dosiahnuť.