Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Pred Vianocami Slováci míňajú viac

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Relatívne najviac si oproti iným mesiacom doprajú počas Vianoc obyvatelia Nitrianskeho kraja. Ich výdavky sú takmer o 16 % vyššie ako v priemernom mesiaci v roku, nominálne o 178 eur.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Na Vianoce býva všetkého viac. Aj peňazí, ktoré pretečú cez účty.

Z údajov Sberbank Slovensko vyplynulo, že v decembri vyberajú ľudia z účtu o vyše desatinu viac peňazí než v priemerný mesiac v roku. Na základe údajov z účtov vyše 20.000 klientov banky od januára minulého roka do marca tohto roka možno konštatovať, že práve v decembri je nápor na peňaženky najväčší.

„V priemere vlani v decembri z účtu odišlo o 13 % viac ako počas priemerného mesiaca v roku, konkrétne o 157 eur viac,“ uviedol Filip Vítek zo Sberbank Slovensko. Podľa neho je práve príprava na vianočné sviatky jedným z hlavných dôvodov väčšieho obratu na účtoch.

Relatívne najviac si oproti iným mesiacom doprajú počas Vianoc obyvatelia Nitrianskeho kraja. Ich výdavky sú takmer o 16 % vyššie ako v priemernom mesiaci v roku, nominálne o 178 eur. Hneď na druhom mieste sú v relatívnom náraste decembrových výdavkov oproti bežnému mesiacu v roku Prešovčania. Posledný mesiac v roku ich stojí o 15 % viac ako iný mesiac. Nominálne je to 168 eur. Naopak, relatívne najnižšie sú vianočné výdavky v Trnavskom kraji. Vlani boli iba o 8 % vyššie ako počas bežného mesiaca v roku, nominálne o 90 eur. Pri porovnaní mužov a žien sa ukázalo, že vyšší nárast výdavkov oproti bežnému mesiacu v roku majú muži, a to o 14 %, kým ženy o 11 %.

Z údajov Sberbank Slovensko ďalej vyplýva, že nielen výdavky sú v decembri najvyššie. Je to zároveň mesiac, v ktorom na účty aj najviac peňazí príde. Oproti tomu, aké sumy chodia na účty počas bežného mesiaca, je to až o 19 % viac, nominálne o 239 eur.

„Vyšší objem kreditných operácií na účtoch našich klientov je podľa všetkého spôsobený najmä koncoročnými bonusmi či odmenami. Je teda prirodzené, že ľudia si dovolia aj viac míňať. Zároveň časť peňazí, ktoré z účtu odídu, môžu smerovať napríklad aj na vkladové produkty, nielen na spotrebu,“ komentoval zistenia Vítek.