Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Pri výbere pôžičky je dobré využiť skôr banky ako nebankovky

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Zdravé osobné financie by mali byť v ideálnom prípade nastavené podľa kľúča "najlepší úver je žiaden úver".

Bratislava 1. decembra (TASR) - Blížiace sa obdobie vianočných sviatkov znamená aj nemalú finančnú záťaž pre rodinné rozpočty.

Spotrebitelia sú náchylnejší robiť rýchle a nesprávne rozhodnutia, a to aj za cenu, že ovplyvnia rodinný rozpočet na rok dopredu.

Ako povedal dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas, a predstavitelia Partners Group, pre pár sviatočných dní a sume 1000 eur sú mnohí ochotní zaviazať sa nebankovke na obdobie jedného roka mesačnými splátkami vo výške aj 164 eur pri ročnej percentuálnej miere nákladov (RPMN) 304,09 %.

Najlepší úver je žiadny úver

Podľa jeho slov platí, že zdravé osobné financie by mali byť v ideálnom prípade nastavené podľa kľúča "najlepší úver je žiaden úver". Finančný portál porovnal ponuku úverov od bánk a nebankoviek, pričom iba tri z nich sa svojou ponukou priblížili podmienkam, ktoré dávajú banky.

"Nebankové spoločnosti zvyčajne nepýtajú poplatky, všetko je zahrnuté v splátkach. Často potom poskytujú také splatnosti alebo frekvenciu platenia splátok, ktoré sa ťažko porovnávajú. Bežný človek si to tak nemá šancu porovnať," tvrdí Ovčarik. A to je aj jeden z dôvodov, prečo sú spotrebitelia naklonení využiť vo chvíli, keď potrebujú rýchlu finančnú injekciu, služby práve nebankových spoločností. Pritom jedinou šancou, ako zistiť podmienky, je osobná návšteva pracovníkov nebankových spoločností. No aj tu, podľa Ovčarika, môže nastať problém, keďže títo pracovníci zahrnú klienta veľkým množstvom informácií, v ktorých sa človek neznalý vo financiách stratí.


Rôzne spôsoby nebankoviek

Nebankové spoločnosti používajú rôzne spôsoby, ako človeka zmiasť. Zvyčajne nekomunikujú ani úrokové sadzby, ani RPMN. Priemerná ročná percentuálna miera nákladov nemá pre bežného človeka veľkú vypovedaciu hodnotu. Podľa zistení Finančného kompasu sa výška mesačnej splátky pri porovnávaných nebankových spoločnostiach pohybuje v rozmedzí od 92,75 eura až po 164 eur.

Do aktuálneho porovnania na portáli Finančný Kompas bolo oslovených 13 bankových a 10 nebankových inštitúcií. Na základe výsledkov Ovčarik odporúča, že v prípade, ak sa už spotrebiteľ rozhodne pre rýchly úver, jednoznačne by mal osloviť radšej bankové inštitúcie.

Pri výbere úveru v bankách však spotrebiteľov často odrádzajú poplatky za vybavenie úveru. Porovnanie Finančného kompasu ukázalo, že banky, ktoré si pýtajú poplatok za vybavenie úveru, vedia klientovi ponúknuť výhodnejšiu úrokovú sadzbu. Aj v tomto prípade je rozhodujúcim ukazovateľom ročná percentuálna miera nákladov. V aktuálnej porovnávanej ponuke bánk sa pohybuje v rozmedzí od 10,15 % do 27,25 %, čo tiež možno považovať za veľký rozdiel znamenajúci pri vyšších sumách stovky až tisíce eur. No stanovené podmienky stále ani zďaleka nedosahujú tak vysoké hodnoty a nevýhodné podmienky, ako ponuky mnohých nebankových spoločností.

Finančný kompas vznikol za účelom pomôcť verejnosti rýchlo a jednoducho sa zorientovať na finančnom trhu. Jeho cieľom je porovnávať ponuky jednotlivých finančných inštitúcií a zároveň pôsobiť ako edukatívny prostriedok v oblasti finančnej gramotnosti. Vznikol v spolupráci so spoločnosťou Partners Group SK, ktorá pôsobí v oblasti poskytovania finančných služieb.