Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Niektorí Slováci si dopriali Vianoce v zahraničí aj napriek pandémii

Na archívnej snímke z 29. decembra 2021 ľudia kráčajú po ulici s vianočnou a novoročnou výzdobou v centre Moskvy. Foto: TASR/AP

December a január sa stávajú druhou malou cestovnou sezónou. Informácie vyplývajú z online predaja cestovného poistenia poisťovne Wüstenrot.

Bratislava 25. januára (TASR) - Vianoce v zahraničí si doprialo rovnaké množstvo klientov ako pred pandémiou nového koronavírusu. Záujem stráviť Vianoce v zahraničí sa minulý rok vrátil na predpandemické čísla. Kým rok 2020 poznamenali obmedzenia, minulý rok záujem vycestovať za teplom či lyžovačkou stúpol o 615 %. Vrátil sa tak na hodnoty z roku 2019. Vyplýva to z online predajov cestovného poistenia poisťovne Wüstenrot.

V novembri nástup nového variantu koronavírusu neutlmil chuť vycestovať. Počet Slovákov cestujúcich za hranice v posledných dňoch minulého roka stúpol na úroveň pred vypuknutím pandémie. Z hľadiska online dojednaného cestovného poistenia sa december stal piatym najsilnejším mesiacom minulého roka.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

"V minulosti bol december považovaný za jeden z troch mesiacov, ktoré sú najmenej využívané na pobyt v zahraničí. Trend sa zrejme obracia. December a január sa stávajú druhou malou cestovnou sezónou. Naďalej však kľúčovým dovolenkovým obdobím ostáva jún až september," uviedla analytička skupiny Wüstenrot na Slovensku Zuzana Adamcová. Podľa jej slov v decembri dominovali lyžovačky v rámci Európy a kratšie pobyty za teplom.

Za nárastom záujmu o krátkodobé cestovné poistenie na konci roka Adamcová vidí najmä rozhodnutia na poslednú chvíľu. Pri decembrových zahraničných dovolenkároch tak išlo najčastejšie o dlhodobo neplánované pobyty. "V prípade roku 2021 mohlo zohrať úlohu aj vyčkávanie na možné zatváranie hraníc či iné obmedzenia v destináciách spojené s novou vlnou pandémie," pokračovala.