Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Parlamentom lietali mince, Hlina hodil euro po ministrovi Richterovi

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

To je za moju mamu, zvolal poslanec Alojz Hlina a hodil mincu po ministrovi.

Bratislava 9. septembra (TASR) - V pléne Národnej rady SR dnes lietali mince, presnejšie euro. Hádzal ho nezaradený poslanec Alojz Hlina do ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).

"To je za moju mamu," kričal na ministra Hlina, ktorého rozčuľuje, že vláda navrhuje v skrátenom konaní zvýšiť vianočný dôchodok len približne o 12 eur. Dôchodcovia si podľa neho zaslúžia viac a nie ožobračovanie, ktorého sa podľa neho dopúšťa vláda sociálnych demokratov.

Minister Richter zatiaľ na Hlinovo vystúpenie nereagoval. Jeho obhadzovanie mincami však nenechalo chladnou podpredsedníčku parlamentu Eriku Jurinovú (OĽaNO). "Neobhadzujte pána ministra," napomenula Hlinu.


Ilustračné foto
Foto: TASRTomáš Halász


Vianočné príspevky: Opozícia kritizuje rokovanie v skrátenom konaní

Parlament nemá dôvod rokovať o vládnom návrhu zákona o vianočnom príspevku pre dôchodcov v skrátenom legislatívnom konaní. Presvedčená je o tom opozícia. Podľa nej vládna strana Smer-SD prijíma tento návrh zákona účelovo, a to najmä kvôli nadchádzajúcim komunálnym voľbám.

"Smer odštartoval volebnú kampaň do komunálnych volieb, keď vládni poslanci vyradili jedenásť opozičných poslaneckých bodov z tejto schôdze. Keď Smer chcel pridať dôchodcom, tak tento návrh sme mohli prerokovať na júnovej, júlovej schôdzi parlamentu," poznamenal v pléne poslanec za stranu KDH Július Brocka.

Podľa podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej (OĽaNO) Smer-SD opäť zneužil inštitút skráteného legislatívneho konania. "Má sa používať v časoch hroziacich hospodárskych výpadkov, alebo keď sú porušované ľudské práva," poznamenala Jurinová. Motívom vlády, prečo predkladá tento návrh novely zákona, je podľa nej aj to, že vláda chce "prekryť" problém s nepreplatením 165 miliónov eur z eurofondov.



Ako uviedol v pléne opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS), vianočné príspevky sú "vlajkovou loďou" strany Smer-SD a minister práce nie je schopný včas doručiť tento návrh zákona do Národnej rady, aby nebolo ohrozené vyplatenie príspevkov. "V dôvodovej správe sa píše, že jednorazovým zvýšením príspevku o 12 eur, ale nie pre všetkých dôchodcov, sa vláda snaží znížiť možné riziko chudoby a prispieť k naplneniu práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti u tejto skupiny poberateľov dôchodku. To o akej ľudskej dôstojnosti hovoríte? Dvanásť eur to sa rovná zachovaniu ľudskej dôstojnosti? Keby šlo o 300 eur, o 400 eur nepoviem, ale 12 eur, robíte si z tých ľudí srandu?" spýtal sa Mihál.

Poznamenal tiež, že rezort práce mení matematický vzorec výpočtu vianočného príspevku. "Hovoríte, že by sa to nestihlo. Je zadefinovaný nie príliš komplikovaný vzorec, ako sa má vypočítať výška vianočného príspevku, ktorý sa mierne mení. Keby tento zákon šiel riadnym spôsobom a bol schválený na októbrovej schôdzi, tak Sociálna poisťovňa si myslíte, že do 2. decembra nebola schopná preprogramovať tento jeden triviálny vzorec? To je veľmi falošný dôvod, že sa to nestihne," tvrdí Mihál.

Rokovať o právnej norme v skrátenom konaní navrhla vláda. "Nakoľko sa vianočný príspevok poskytuje spravidla v decembri, je potrebné prijať vládny návrh zákona v dostatočnom časovom predstihu tak, aby inštitúcie zodpovedné za jeho výplatu stihli včas realizovať navrhované opatrenia a vykonať všetky úkony potrebné na jeho výplatu," zdôvodnil v parlamente šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD). Richter tiež uviedol, že stále je na Slovensku veľmi veľká skupina nízkopríjmových dôchodcov, ktorým treba týmto spôsobom pomáhať. "Aj keď jednorazovo," skonštatoval Richter. "Vzhľadom na vývoj valorizácie, po dôsledných rokovaniach so sociálnymi partnermi, som pochopil, že je potrebné robiť niečo navyše. Čakali sme na výsledok valorizácie dôchodkov a ten bol známy minulý týždeň," dodal minister práce.