Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vianočnú pohľadnicu by mali ľudia poslať najneskôr 22. decembra

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Turanovič

V prípade posielania pohľadníc do zahraničia, je potrebné myslieť na posielanie ešte vo väčšom v predstihu.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Ľudia, ktorí chcú potešiť na sviatky svojich blízkych či rodinu vianočnou pohľadnicou, mali by ju v rámci Slovenska poslať najneskôr 22. decembra. To však musia využiť prvú triedu, aby ju Slovenská pošta stihla doručiť včas.

"Pokiaľ pošlú pohľadnicu klasicky ako zásielku druhej triedy, v rámci Slovenska príde k adresátovi na druhý pracovný deň po dni podania. V tomto prípade by ju mali poslať najneskôr 21. decembra," priblížila hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová. Posledným dňom pred Vianocami, kedy bude pošta doručovať zásielky, je totiž streda 23. decembra.

V prípade posielania pohľadníc do zahraničia, je však podľa Pondelovej potrebné myslieť na posielanie ešte vo väčšom v predstihu. "Čo sa týka krajín EÚ, pohľadnica si nájde svojho adresáta spravidla do siedmich pracovných dní," vysvetlila hovorkyňa. Ak si však človek zvolí prvú triedu, bude to spravidla do piatich dní. Čas doručenia do konkrétnej krajiny si môžu ľudia pozrieť na internetovej stránke posta.sk.

Predsviatočné obdobie pritom už tradične prináša podľa Pondelovej zvýšený záujem aj o posielanie balíkov. Ak ľudia využijú expres zásielku a chcú, aby bola v rámci Slovenska dodaná do Vianoc, mali by ju poslať najneskôr do 22. decembra. "Ak pošlú tovar balíkom, mali by ho poslať najneskôr 21. decembra," vysvetlila hovorkyňa.

Pri posielaní balíkov do zahraničia sú pritom lehoty prepravy rôzne v závislosti od krajiny určenia. Bližšie informácie o konkrétnych krajinách nájdu ľudia tiež na webovej stránke posta.sk v časti Zasielacie podmienky medzinárodného styku.

"Pri zasielaní zásielok do zahraničia však odporúčame ľuďom neposielať zásielky na poslednú chvíľu, keďže v zimnom období môže byť nepriaznivé počasie príčinou zdržania zásielky pri preprave do krajiny určenia," upozornila Pondelová. A tiež aj ostatné poštové správy zaznamenávajú vo vianočnom období zvýšený počet zásielok rovnako ako Slovenská pošta.