Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Colné konanie bude po novom už len elektronicky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od 1. mája sa menia podmienky pre colné konanie v dovoze pre firmy aj pre občanov.

Bratislava 18. apríla (TABLET.TV) - Ak si objednáte prostredníctvom súkromnej kuriérskej spoločnosti tovar pre vlastnú potrebu z tretej krajiny a jeho hodnota bude vyššia ako 22 eur, colné konanie budete musieť vykonať už len elektronicky. V praxi to znamená, že ak si objednáte napríklad elektroniku či oblečenie z Ázie alebo Ameriky, podklady, ktoré teraz dokladáte colníkom v papierovej forme, budú od 1. mája už len elektronické. Ide o zásielky, ktoré na Slovensko prídu inak ako Slovenskou poštou, čiže prostredníctvom súkromných kuriérskych spoločností.

Základom pre colné konanie bude kvalifikovaný elektronický podpis (KEP). Ten je zadarmo napríklad súčasťou nového elektronického občianskeho preukazu.

V prípade, že občan nebude chcieť elektronické colné konanie absolvovať sám, môže to za neho urobiť súkromný prepravca, ktorý mu doručuje zásielku. Obvykle je táto služba spoplatnená.

Povinné elektronické colné konanie v dovoze sa týka aj firiem. Všetky informácie nájdete na stránke Finančnej správy, prípadne na infolinke 048 / 431 72 22.