Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

VIDEO:Pri kúpe diaľničných známok nahlásia motoristi občas mylné údaje

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Chybný údaj = neplatná známka.

Bratislava 8. marca (TABLET.TV) – Elektronické diaľničné známky sa na Slovensku predávajú už druhý rok. Pri ich kúpe sa do systému zadávajú viaceré údaje, vrátane evidenčného čísla vozidla. Vodiči sa pri zadávaní údajov stále mýlia a takáto chyba môže stáť veľa. „Je veľmi dôležité, aby si motoristi tieto doklady skontrolovali ihneď po kúpe,“ zdôraznila hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

V praxi dnes platí, že ak údaj na elektronickej diaľničnej známke nie je správny, je neplatná. Pokutu 150 eur zaplatí za každý mesiac každý vodič, ktorý vojde na diaľnicu bez známky, ale aj ten so známkou, ale neplatnou. Národná diaľničná spoločnosť ich dnes kontroluje viac ako 100 kamerami aj mobilnými hliadkami.

„Ak vodič jazdí bez platnej diaľničnej známky, dostane pokutu a môže byť aj exekučne riešený,“ informuje dopravný analytik Jozef Drahovský, podľa ktorého môže byť takto vymáhaná pokuta vysoká.

Motoristi si nesprávne zadané údaje môžu dodatočne opraviť. Problémom, na ktorý sa dnes vodiči sťažujú, je fakt, že na zmenu údajov majú po nákupe diaľničnej známky iba 15 minút. „Ak vodič zistí, že spravil preklep, či už hneď po nákupe známky alebo neskôr, môže tento preklep zdokladovať a Národná diaľničná spoločnosť by mala túto skutočnosť akceptovať od toho dátumu, kedy to bolo zaplatené,“ priblížil predstavu o lepšom fungovaní súčasného elektronického systému Drahovský. Dnešná prax je iná. „Bohužiaľ, ak motorista prekročí hranicu 15 minút, oprava údajov nie je možná,“ uzavrela Žgravčáková.

Podľa dopravného analytika by mal každý obchodník akceptovať preklep. Ak by mu v súvislosti so zmenou údajov vznikli náklady, mal by ich preplatenie požadovať od žiadateľa o zmenu údajov. „Prehodnocujeme nastavenie celého systému,“ informovala TABLET.TV Žgravčáková.