Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Viedenčania už využili dve tretiny gastronomických poukážok od mesta

Viedeň, foto z archívu. Foto: TASR

Takmer 2 %, čiže 19.000 poukážok, bolo potrebné vydať nanovo.

Viedeň 20. septembra (TASR) - Viedenčania doteraz využili viac než 611.000 gastronomických poukážok, čo zodpovedá zhruba dvom tretinám z celkového počtu 940.000 poukážok, ktoré boli v júni rozposlané viedenským domácnostiam. Celkovo tak zhruba 3700 zúčastnených gastronomických podnikov získalo 23 miliónov eur.

Viedenský starosta Michael Ludwig a šéf viedenskej hospodárskej komory hovoria o dôležitej a nebyrokratickej pomoci pre tamojšiu gastronómiu. "Čísla hovoria samé za seba," vraví Ludwig na tému "priamej pomoci v rámci koronakrízy, ktorá naštartuje podnikanie".

Za normálnych okolností dosahuje pridaná hodnota viedenskej gastronómie zhruba 1,43 miliardy eur. Mesto Viedeň spolu s Hospodárskou komorou Viedeň vydali gastronomické poukážky v hodnote 50 eur pre domácnosti s viacerými osobami a 25 eur pre domácnosti s jednou osobou. Viedenská samospráva na tento účel uvoľnila 39 miliónov eur, vydanie a distribúciu poukážok zabezpečila spoločnosť Wien Holding GmbH, ktorú vlastní mesto a okrem iného plní komunálne úlohy.

Takmer 2 %, čiže 19.000 poukážok, bolo potrebné vydať nanovo. Dôvody boli rozdielne - nebolo ich možné úspešne doručiť, stratili sa, kód bol nečitateľný (znečistený, poškodený) alebo bola poukážka ukradnutá. Samospráva vytvorila špecializovanú internetovú stránku, na ktorej sa môžu Viedenčania informovať, v ktorých podnikoch môžu do konca septembra svoje poukážky uplatniť.