Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Viete, kam si odložiť získanú kryptomenu?

Foto: Lukas Gojda / Shutterstock.com

Či už ste zakúpili digitálnu menu na burze alebo ste ju získali prostredníctvom zmenárne, prípadne inou kúpou, kryptomeny by ste mali zakaždým bezpečne uschovať.

Bratislava 11. júna (OTS) - Tieto digitálne meny tak budete mať pod kontrolou a výrazne tým minimalizujete riziko hacknutia. Aké sú teda spôsoby, kam kryptomenu odložiť?

Ak už dlhodobo uvažujete o kúpe kryptomeny, určite viete, že sa to jej získaním nekončí. Môžete počkať na vhodnejší čas, kedy ju predáte za lepšiu sumu a tým získate vyššiu návratnosť prvotnej investície. Keďže ťažko predvídať, kedy nastane vhodná doba predaja, kryptomenu musíte odložiť na bezpečné miesto. Či už rozmýšľate nad kúpou najpopulárnejšieho Bitcoinu alebo zvažujete nákup Etherea či Ripplu, vaše možnosti bezpečnej úschovy kryptomien sú nasledovné:
1. Zostanú na platforme, odkiaľ ste ich získali
V tomto prípade však riskujete, pretože práve tieto platformy sú obrovským lákadlom pre hackerov a pokiaľ nemajú adekvátne zabezpečenie, o vaše zisky môžete veľmi rýchlo prísť. Mali by ste si teda vyberať len také platformy, ktoré zaručujú bezpečnú úschovu a sú kryté voči akýmkoľvek hackerským atakom. Ak nie ste vlastníkom peňaženky na kryptomeny, voľte teda predovšetkým tie platformy, čo uschovávajú kryptomeny prostredníctvom „studenej peňaženky“ s úplnou izoláciou od online sveta či inou bezpečnou formou.

2. Peňaženky na krátkodobé držanie kryptomeny
Takzvané hot wallets (horúce peňaženky), známe aj pod označením soft, sú ideálnou voľbou, ak kryptomeny používate na dennej báze a uhrádzate nimi okamžité platby a prevody. Tento typ úschovy funguje prostredníctvom online siete. Neodporúča sa denne držať v tejto peňaženke veľký obnos, veď ani v tej svojej klasickej nemáte enormné čiastky, pokiaľ ich nepotrebujete. Navyše taktiež ide o fungovanie na online sieti. Pokiaľ si dostatočne nechránite údaje, istá miera rizika je aj pri tejto možnosti.

3. Peňaženky na dlhodobú investíciu
Existuje aj ďalší typ peňaženky a tie poznáme pod označením cold wallets (studené peňaženky), v rámci ktorých ide o odloženie kryptomeny na dlhšiu dobu. Tieto peňaženky nie sú odkázané na online pripojenie a fungujú v režime offline. Za bezpečné sa považujú hardvérové peňaženky, ktoré sa vyznačujú vysokým stupňom ochrany a garantujú vám bezpečnosť. Poznáme však napríklad aj papierové peňaženky, pričom tie sú tiež zárukou bezpečnosti.