Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Vietor na horách spôsobil na strednom Slovensku výpadky elektriny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výpadky elektriny trápia najmä obyvateľov v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Martin a Žarnovica.

Banská Bystrica 28. marca (TASR) – Silný vietor na horách spôsobil na strednom Slovensku zvýšený počet výpadkov elektriny. Na území Žilinského a Banskobystrického kraja je momentálne bez prúdu približne 3500 odberných miest. TASR o tom v utorok informoval Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD).

"Najviac zasiahnuté sú vyššie položené lokality v horskom prostredí, kde na vzdušné vedenia vysokého napätia popadali stromy a konáre. Dôvodom je silný vietor, ktorý fúka už od pondelka (27. 3.). Popadané stromy spôsobili poruchy na 20 vývodoch vysokého napätia (22 kV) a vyradili z prevádzky viac ako sto trafostaníc. SSD rieši aktuálne aj jednu poruchu na úrovni veľmi vysokého napätia (110 kV) a približne 50 porúch na úrovni nízkeho napätia (400 V)," konštatoval Gejdoš.

Výpadky elektriny trápia najmä obyvateľov v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Martin a Žarnovica. "Pracovníci údržby zo SSD sú od pondelka v teréne a snažia sa čo najskôr obnoviť dodávku elektriny. V niektorých prípadoch dokážu prezásobiť odberateľov z iných vetiev, ostatní musia počkať až do odstránenia poruchy," dodal Gejdoš.

Rýchlosť opätovného spustenia jednotlivých vedení bude závisieť najmä od poveternostných podmienok, dostupnosti poškodeného miesta a rozsahu poškodenia. Vo väčšine prípadov by mohli mať obyvatelia opäť elektrinu v priebehu niekoľkých hodín.