Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Záujem ľudí cestovať vlakom pred predĺženým víkendom rastie

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Napríklad posledný večerný povinne miestenkový vlak InterCity (IC) je vo štvrtok v smere do Košíc vypredaný na 99 %. Dopravca chce k vlaku pridať ďalší vozeň.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Pred nadchádzajúcim predĺženým víkendom (15. 11. až 17. 11.) sa zvyšuje záujem ľudí cestovať vlakom.

Najviac predaných lístkov je momentálne podľa štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) na spoje vo štvrtok (13. 11.) popoludní v smere z hlavného mesta na východ Slovenska a zároveň v pondelok (17. 11.) popoludní na vlaky smerom do Bratislavy.

Napríklad posledný večerný povinne miestenkový vlak InterCity (IC) je vo štvrtok v smere do Košíc vypredaný na 99 %. "Jeho kapacitu budeme navyšovať," avizovala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. Dopravca chce k vlaku pridať ďalší vozeň, aby si cestujúci mohli kupovať lístky aj na poslednú chvíľu.

Vo všeobecnosti sú štvrtkové IC vlaky smerujúce do Košíc vypredané na 37 až 99 %. "Piatkové IC vlaky sú v smere z Bratislavy vypredané na 44 až 78 %," vyčíslila Morháčová. Na opačnej trase je napríklad pondelkový IC vlak Šarišan z Humenného cez Prešov do Bratislavy vypredaný na 84 %.

O bežné rýchliky smerujúce z Bratislavy cez Žilinu do Košíc je v súčasnosti záujem nižší. Tie sú vo štvrtok vypredané od 6 do 29 % a v piatok do 20 %. Na iných trasách je to podľa Morháčovej menej ako 10 %. V prípade rýchlikov v pondelok popoludní z Košíc cez Žilinu do Bratislavy je obsadenosť do 18 %.

"Vypredanosť vyjadruje počet predaných miesteniek, celková kapacita vlaku je však vyššia," upozornila hovorkyňa. Bežný lístok na rýchlik bez miestenky nie je pritom viazaný na vlak. Cestujúci si môže vybrať ktorýkoľvek spoj z dennej ponuky.