Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Villeroy: ECB ešte nevyhrala boj s infláciou

Na archívnej snímke budova Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Miera inflácie v eurozóne by mohla dosiahnuť vrchol v prvej polovici roka 2023.

Davos 19. januára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) ešte nevyhrala svoj boj s vysokou infláciou, takže jej usmernenia týkajúce sa výrazného zvyšovania úrokových sadzieb v nasledujúcich mesiacoch zostávajú v platnosti. Uviedol to šéf francúzskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Francois Villeroy de Galhau na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

ECB od júla zvýšila sadzby o 2,5 percentuálneho bodu a naznačila, že vo februári a možno aj v marci je možný ich nárast o 50 bázických bodov. Banka sa tak snaží dostať infláciu v eurozóne do roku 2025 späť na svoju cieľovú úroveň 2 % z aktuálnych 9,2 % v decembri 2022.

"Musíme zachovať kurz v našom boji proti inflácii, ešte nemáme vyhraté," povedal Villeroy.

Jeho komentáre prichádzajú po správe agentúry Bloomberg, že niektorí politici zvažujú menšie zvýšenie úrokov v marci.

Zdá sa, že Villeroy to odmietol s tým, že usmernenia prezidentky ECB Christine Lagardeovej týkajúce sa zvýšenia úrokov o 50 bázických bodov vo februári a možno aj na nasledujúcich zasadnutiach zostávajú v platnosti.

Miera inflácie v eurozóne by mohla dosiahnuť vrchol v prvej polovici roka 2023 a koncom roka 2024, alebo začiatkom roka 2025 by mohla klesnúť k 2-percentnému cieľu ECB, povedal.

Villeroy bol tiež relatívne optimistický pokiaľ ide o rast a tvrdil, že recesii v eurozóne, ktorá je súčasťou základnej prognózy ECB, sa možno podarí vyhnúť vzhľadom na nedávne ukazovatele. Tie totiž ukázali, že ekonomická aktivita v Európe je odolnejšia, ako sa očakávalo. Eurozóna by sa tak mohla tento rok vyhnúť recesii, čo ešte pred tromi mesiacmi nikto nečakal, dodal Villeroy.