Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Vinári: V SR sme v roku 2023 dosiahli historicky najnižšie výnosy

Ilustračné foto. Foto: TASR – Maroš Černý

Zahraničné vína, najmä ich nízka cena, sú už dlhodobo konkurenciou pre slovenských vinárov.

Bratislava 26. mája (TASR) - Slovenskí vinohradníci dosiahli vlani historicky najnižšie výnosy a výroba vína poklesla na historické minimum. Vyrobilo sa len 24 miliónov litrov slovenského vína, čo je o 10 miliónov litrov menej ako je dlhodobý priemer. Uviedla to Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS).

"Sucho v roku 2022 spôsobilo nižšiu násadu kvetov a potom upršané počasie s tlakom perenospóry priniesli obrovské straty na úrode v roku 2023," spresnila.

Poznamenala, že jar roku 2024 sa začala veľmi skoro. Vinič postihli lokálne aj jarné mrazy a tak vinohradníci opäť počítajú straty. "Kvitnutie je posunuté o dva týždne vopred. Dúfajme, že počasie bude tento rok vinohradníkom priať a podarí sa vytvoriť výnimočný ročník," poznamenala.

Aj tento rok podľa nej potvrdzuje, že situácia v sektore vinohradníctva a vinárstva ostáva veľmi napätá. Vinohradníci minulý rok utrpeli finančné straty, pretože mnohí prišli o veľkú časť úrody, pričom náklady na ošetrovanie im zostali. "A tak si opakovane kladú otázku či sa vôbec vinohradníctvo v tejto krajine oplatí. Nie je ocenené ani finančne, ani morálne, úctou k vinohradníkom a vinárom, ktorí sa starajú o túto krajinu," zdôraznila Kaňuchová Pátková.

Dodala, že od roku 2021 sa na Slovensku zaznamenáva pokles spotreby vína, za minulý rok o 3 %. Najprv to bola pandémia, teraz zvyšujúce sa ceny všetkého, nielen potravín, nútia zákazníkov šetriť a siahať po lacnejších zväčša zahraničných vínach. Zahraničné vína, najmä ich nízka cena, sú už dlhodobo konkurenciou pre slovenských vinárov.