Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Vinohradníci vyzývajú na kúpu slovenského vína

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Označenie #PoctiveSlovenske podľa cechu garantuje, že víno s týmto označením pochádza z hrozna vypestovaného a spracovaného na Slovensku.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska upozornil, že súčasný predaj slovenského vína dosahuje najnižšie hodnoty za poslednú dekádu. Spotrebiteľov preto vyzvali, aby na vianočné sviatky uprednostnili kúpu slovenských vín pred zahraničnými a pomohli tak prežiť slovenským vinohradníkom a vinárom. Od pondelka prichádza cech s vlastným označovaním pôvodu vín svojich členov "#PoctiveSlovenske".

"V týchto dňoch sa rozhoduje o budúcnosti vinohradníctva a vinárstva na Slovensku. Pre budúce prežitie vinohradníctva na Slovensku je kľúčové nákupné správanie sa slovenských spotrebiteľov a ich návyky," uviedol cech. "Pravidelnou kúpou slovenských vín a ich uprednostnením pred zahraničnými nielen počas sviatkov, pomôžu spotrebitelia zachovať rodiace vinohrady, ktorých každoročne ubúda, znížiť environmentálnu stopu vinohradníctva a posilniť odolnosť slovenského vinohradníckeho sektora voči krízam," dodali vinohradníci a vinári.

Označenie #PoctiveSlovenske podľa cechu garantuje, že víno s týmto označením pochádza z hrozna vypestovaného a spracovaného na Slovensku, má najnižšiu uhlíkovú a environmentálnu stopu a prispieva tak k dosiahnutiu klimatickej neutrality. Vína s týmto označením zároveň podporujú udržateľnú výrobu vína, zachovanie kultúrneho dedičstva, vínny turizmus a potravinovú sebestačnosť Slovenska. "Súčasnú krízu chápeme aj ako príležitosť a možnosť ukázať, že kvalitné, zdravé a udržateľné vína a potraviny máme aj na Slovensku. Pokiaľ chceme piť cenovo dostupné, zdravé a kvalitné vína, najrýchlejšia cesta začína kúpou slovenských produktov," dodali vinári a vinohradníci.