Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Virtuálne sídlo – 7 otázok a odpovedí

Foto: Shutterstock

Podnikanie, to je neustály príval otázok a výziev, ktoré čakajú na svoje vyriešenie.

Bratislava 25. júna (OTS) - Napríklad také sídlo firmy – podľa zákona ho musí mať v Obchodnom registri zapísaná každá firma, no nie každý môže (alebo chce) uviesť ako sídlo firmy adresu prevádzky, kancelárie či dokonca trvalého pobytu. V takejto situácii je optimálnym riešením využitie služby virtuálneho sídla. Chcete o tejto možnosti vedieť viac? Tak sa poďme pýtať.

Virtuálne sídlo – čo to je?
Ide o relatívne bežnú službu, ktorá je dostupná všetkým podnikateľským subjektom z celej Slovenskej republiky, prípadne i zahraničným podnikateľom. Umožňuje prenájom reálnej adresy (a poštovej schránky, o ktorej ešte bude reč) a jej následný zápis ako sídla firmy do Obchodného registra Slovenskej republiky. Firma tak oficiálne môže vystupovať napríklad ako bratislavská spoločnosť, hoci reálne svoju činnosť bude vykonávať na úplne inom území. Tento fakt má svoje nesporné výhody, o ktorých si povieme neskôr.

Prečo sa oplatí mať virtuálne sídlo práve v Bratislave?
Hlavné mesto Slovenska je centrom biznisu a kultúrneho života nie len na Slovensku. Je odtiaľto blízko do Viedne či Budapešti, čo otvára nové možnosti spolupráce rôzneho druhu. Ak sa firma orientujte medzinárodne, je výhodou, ak sídli v Bratislave. Aspoň virtuálne, pretože tento fakt jej dodáva istú prestíž, ktorú by so sídlom v inom meste Slovenska pravdepodobne nedosiahla.

V Bratislave sídli mnoho firiem, prečo by tá moja mala byť ďalšou v poradí?
Už samotná otázka je odpoveďou. Anonymita, to je ten dôležitý moment, ktorý pri sídle firmy v Bratislave oceníte. Svoje sídla tu majú desaťtisíce firiem – niektoré sú reálne, iné práve virtuálne. Tak či onak, v húšti spoločnosti je možnosť vykonania náhodnej daňovej kontroly veľmi malá. Podnikatelia sa tu môžu venovať svojmu biznisu a daňové kontroly ich neoberajú o čas a energiu ako sa to často stáva v menších mestách kde je pomer daňových či iných štátnych pracovníkov k počtu firiem omnoho vyšší.
Foto: Shutterstock

Nie je prenájom virtuálnej adresy podobný kúpe mačky vo vreci?
Ak sa spoľahnete na overenú firmu, ktorá službu poskytuje profesionálne a dlhodobo úspešne, tak nie. Virtuálna adresa totiž nie je žiadny výmysel, ale patrí skutočnej nehnuteľnosti, kde je riadne označená každá firma, ktorá tu sídli. Hoci aj len virtuálne, pretože pôsobí napríklad na východe Slovenska. Každopádne, malo by vám záležať na všetkom, čo nesie vaše meno alebo názov vašej firmy, no nie?

Prečo je dôležitý vzhľad budovy virtuálneho sídla?
Každá adresa či nehnuteľnosť je vizitkou svojho majitelia, respektíve toho, kto ju využíva. Adresa virtuálneho sídla by mala byť spoľahlivá, nemalo by ísť o miesto vo „vykričanej“ či problémovej štvrti. Tak isto je dobré, ak aj samotná budova pôsobí reprezentatívne a je na patričnej vizuálnej úrovni. Zároveň aj tu veľmi jednoducho rozpoznáte kvalitných a profesionálnych poskytovateľov. Nehnuteľnosti z ich ponuky budú priamo vlastniť a v prípade vášho záujmu vám radi ukážu priestory virtuálneho sídla, kto sa bude o služby spojené s virtuálnym sídlom starať – teda ich komunikácia bude zrozumiteľná a dôveryhodná nielen na webovej stránke ale aj v prípade záujmu o osobné stretnutie.

Sídlim na virtuálnej adrese – bude mi sem chodiť aj pošta?
Áno a bude o ňu dobre postarané. K štandardným službám poskytovateľov služby virtuálnej adresy patrí aj evidencia došlých zásielok. Tie sa naskenujú, vyfotia, pričom získané údaje sa automaticky preposielajú adresátovi formou SMS či emailu. Ak si to budete priať, môže vám byť pošta zasielaná na vami zvolenú adresu v SR, alebo môže byť pošta archivovaná a vy si ju prevezmete osobne keď prídete do Bratislavy.

Čo ak bude obchodný partner chcieť rokovať v sídle mojej firmy?
Samozrejme aj tento dopyt služba virtuálneho sídla rieši. Seriózne spoločnosti majú pre Vás pripravené zasadacie priestory, ktoré sú plne vybavené na obchodné rokovania. Samozrejmosťou by mala byť audiovizuálna technika, dostupné Wi-Fi pripojenie či občerstvenie.

Viac informácií o virtuálnych sídlach sa dočítate na webstránke spoločnosti – M2B a.s.