Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Vírus otriasol čínskym akciovým trhom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K prepadu došlo napriek tomu, že čínska centrálna banka poskytla finančnému systému najväčšiu injekciu od roku 2004, keď na trh naliala prostredníctvom reverzných repo operácií 1,2 bilióna jüanov.

Šanghaj 3. februára (TASR) - Čínsky akciový trh zaznamenal v pondelok prudký prepad. Hlavný index burzy v Šanghaji klesol takmer o 8 %, čo predstavuje najväčší jednodňový pokles za vyše štyri roky. Príčinou je epidémia koronavírusu, ktorá si vyžiadala už viac než 360 obetí.

Ako uviedla agentúra Reuters, hodnota akcií klesla zhruba o 393 miliárd USD (355,14 miliardy eur). V určitom období obchodovania klesol Shanghai Composite Index takmer o 9 %, v závere obchodovania sa však pokles zmiernil na 7,7 %. Stále to však predstavuje najvýraznejší pokles od leta 2015.

K prepadu došlo napriek tomu, že čínska centrálna banka poskytla finančnému systému najväčšiu injekciu od roku 2004, keď na trh naliala prostredníctvom reverzných repo operácií 1,2 bilióna jüanov. Ako vtedy uviedla, po injekcii bude likvidita v čínskom bankovom systéme oproti rovnakému obdobiu minulého roka vyššia o 900 miliárd jüanov.

Trhy reagovali na stále rýchlejšie šírenie nového koronavírusu v Číne, ako aj z Číny do ďalších krajín sveta. Podľa posledných údajov sa počet infikovaných prípadov zvýšil vo svete na 17.300, z toho v Číne 17.205. Znepokojujúce je najmä tempo šírenia vírusu. Počet úmrtí sa v pondelok zvýšil na 361, pričom v posledný deň obchodovania na čínskom trhu pred oslavami lunárneho Nového roka 23. januára bolo obetí vírusu 17.

(1 EUR = 1,1066 USD)