Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda bude rokovať o obrannej zmluve s USA či zmenách pri OP

Na snímke zľava minister financií SR Igor Matovič, predseda vlády SR Eduard Heger, minister vnútra SR Roman Mikulec (všetci OĽaNO) počas 48. rokovania vlády SR 22. decembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Rokovať sa bude aj o jednorazovom príspevku pre azylantov, ktorý by sa mal zvýšiť na trojnásobok životného minima. Dostávať by ho mohli aj cudzinci s poskytnutou doplnkovou ochranou.

Bratislava 12. januára (TASR) - Po vianočnej prestávke sa vládny kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) stretne v stredu na riadnom rokovaní vlády. Diskutovať budú o uzavretí dohody o spolupráci v oblasti obrany SR s USA (DCA) či o tom, že občianske preukazy by mohli po novom obsahovať odtlačky prstov a podobu tváre vo forme biometrických údajov.

Po podpise dokumentu, ktorý vyvolal v posledných dňoch veľkú diskusiu, ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Rokovať sa bude aj o jednorazovom príspevku pre azylantov, ktorý by sa mal zvýšiť na trojnásobok životného minima. Dostávať by ho mohli aj cudzinci s poskytnutou doplnkovou ochranou.

Občianske preukazy by mohli po novom obsahovať odtlačky prstov a podobu tváre vo forme biometrických údajov. Zapisovať by sa mali do elektronického čipu. Nasnímanie odtlačkov prstov by malo byť povinné pre osoby od 12 rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o občianskych preukazoch.

Diskutovať by sa malo i o tom, že na Slovensku by mal do roku 2023 vzniknúť centrálny register účtov. Cieľom je zefektívniť vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti. Oprávnené orgány v ňom budú mať prístup k informáciám o účtoch a bezpečnostných schránkach.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) navrhuje rozšíriť výnimku z nelegálneho zamestnávania a nelegálnej práce na spoločnosti s ručením obmedzeným (s r. o.), ktoré majú najviac dvoch spoločníkov v príbuzenskom vzťahu - manželia, súrodenci - a na ich príbuzných v priamom rade (tiež manželia alebo súrodenci), ak títo príbuzní sú dôchodkovo poistení, sú poberateľmi dôchodkov alebo sú študenti do 26 rokov. Vyplýva to z novely zákona o nelegálnej práci, ktorú minister predložil na stredajšie rokovanie vlády.

Zo zákona o inšpekcii práce by sa mala vypustiť podmienka odbornej praxe hlavného inšpektora práce po dobu najmenej piatich rokov. Táto podmienka sa má nahradiť novými požiadavkami na post riaditeľa inšpektorátu práce. Vyplýva to z novely zákona o inšpekcii práce z dielne ministra práce, o ktorej bude rokovať vláda. Upraviť by sa mala aj právna úprava v súvislosti s bezpečnosťou a ochranou zdravia pri práci (BOZP), pričom sa to týka najmä lehôt.

Vládny kabinet bude diskutovať aj o akčnom plán riešenia šikanovania v školách, ktorý je zameraný na elimináciu budúcich rizík a možnosti ich prevencie v školách a školských zariadeniach.