Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda by mala rozhodnúť o korekčnom mechanizme od rezortu financií

Na archívnej snímke minister financií Ladislav Kamenický. Foto: TASR Martin Baumann

Korekčný mechanizmus je definovaný v zákone o rozpočtových pravidlách verejnej správy a pozostáva zo stanovenia horného limitu na verejné výdavky a opatrení na obdobie korekcie výrazného odchýlenia.

Bratislava 13. januára (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR už predložilo na rokovanie vlády návrh korekčného mechanizmu na tento rok. Kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD) ho prerokuje v stredu (15. 1.). Pôvodne o ňom mala vláda rokovať už v decembri 2019, nakoniec sa však tento bod presunul na január.

Korekčný mechanizmus je definovaný v zákone o rozpočtových pravidlách verejnej správy a pozostáva zo stanovenia horného limitu na verejné výdavky a opatrení na obdobie korekcie výrazného odchýlenia. V roku 2018 došlo k výraznému odchýleniu od smerovania k strednodobému rozpočtovému cieľu, keď štrukturálny deficit dosiahol 1,6 % HDP a došlo tak k výraznému odchýleniu od požadovanej konsolidačnej trajektórie o 0,6 % HDP. Výrazné odchýlenie zaznamenalo aj výdavkové pravidlo, a to o 1,1 % HDP. Celkové hodnotenie, ktoré zohľadňuje dodatočné faktory nad rámec jesennej notifikácie Eurostatu, potvrdzuje výrazné odchýlenie štrukturálneho salda na úrovni 0,6 % HDP. V prípade výdavkového pravidla sa zvyšuje výrazné odchýlenie na 1,3 % HDP.

MF SR navrhuje vláde na tento rok stanoviť limit verejných výdavkov na úroveň 39,326 miliardy eur, čo zodpovedá dosiahnutiu štrukturálneho deficitu na úrovni 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ide o strop výdavkov, ktorý je schválený v rozpočte verejnej správy a ktoré môže verejná správa v tomto roku minúť.

Okrem toho sa navrhuje zverejniť aj monitoring plnenia výdavkového limitu na rok 2020 v máji a v auguste tohto roka. "Tým bude umožnené nezávislej Rade pre rozpočtovú zodpovednosť hodnotiť plnenie korekčného mechanizmu v súlade s usmernením Európskej komisie," konštatuje MF SR v predkladacej správe k návrhu.

V rámci hodnotenia plnenia výdavkového limitu sa budú zohľadňovať prípadné zmeny vo výdavkoch krytých EÚ príjmami a výdavkoch, ktoré nie sú súčasťou rozpočtu z metodických či zákonných dôvodov.