Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vláda by mala vyčísliť dopad protikrízových opatrení na samosprávy

Predseda ZMOS Jozef Dvonč. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Združenie miest a obcí Slovenska potrebuje poznať regionálne rozpočty kvôli riešeniu súčasnej situácie a vyhliadkam do budúcnosti.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada od vlády Roberta Fica, aby vyčíslila dopad plánovaných protikrízových opatrení na rozpočty samospráv. Stalo sa tak na základe uznesenia, ktoré vedenie ZMOS prijalo na svojom poslednom stretnutí.

"Rada ZMOS sa na svojom zasadnutí v Žiline 21. augusta zaoberala najmä zásadnými otázkami týkajúcimi sa rozpočtov miest a obcí z pohľadu súčasnosti aj výhľadov do budúcnosti," informoval dnes predseda ZMOS Jozef Dvonč. Rada združenia schválila aj stanovisko k návrhu novely zákona o miestnych daniach a k informácii o návrhu rozpočtu verejnej správy a rozpočtu obcí na rok 2013 a nasledujúce roky.

Vedenie ZMOS sa zaoberalo aj finančnou situáciou v oblasti školstva. "Rada podporila postup a dohodnuté legislatívne zmeny v novele zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení predložené do NR SR," skonštatoval Dvonč. Rada odmietla návrhy na účelové použitie finančných prostriedkov vo výške 40 % z výnosu dane z príjmov fyzických osôb pre originálne školstvo.

Zástupcovia samosprávy takisto prerokovali návrh opatrení sekcie sociálnych vecí Rady ZMOS na riešenie problematiky marginalizovaných skupín obyvateľov. Zároveň vyzvali vládu SR na koordinovaný medzirezortný prístup k riešeniu prierezových problémov a záväzkov v súvislosti s marginalizovanou rómskou komunitou. "Rada ZMOS na svojom zasadnutí okrem iného prerokovala informáciu o súčinnosti ZMOS s kanceláriou verejného ochrancu práv a uvítala ponuku na spoluprácu medzi verejnou ochrankyňou práv a ZMOS," dodal Dvonč.