Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vláda dá na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu 50 mil. eur

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Cieľom podpory je podľa MPRV predísť dramatickému poklesu hospodárskych zvierat ktoré zabezpečujú produkciu surovín na výrobu základných potravín.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu a objemové krmoviny v roku 2022 pôjde 50 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.

Cieľom podpory je podľa MPRV predísť dramatickému poklesu hospodárskych zvierat ktoré zabezpečujú produkciu surovín na výrobu základných potravín.

Nedostatok zrážok v máji a letných mesiacoch v tomto roku sa podľa agrorezortu prejavil extrémnym suchom na podstatnej časti Slovenska a miernejšie stupne sucha sa vyskytovali až na 98 % územia. Sucho má negatívny vplyv na produkciu objemových krmív potrebných na živočíšnu výrobu (dojnice, ostatný hovädzí dobytok, ovce a kozy - prežúvavce).

Odhadovaný prepad produkcie objemových krmív tvorí podľa MPRV v závislosti od okresu 10 až 40 %. "Pri priemernom poklese objemových krmív o 30 % je potrebná celková výška kompenzácie strát na úrovni 50 miliónov eur. Podmienkou získania podpory bude záväzok chovateľa neznížiť počty zvierat (s individuálnou toleranciou -5%)," upozornilo ministerstvo pôdohospodárstva.

"Pomoc sa predpokladá len chovateľom, ktorí zachovajú chovy (kontrola stavov zvierat k 31. augustu 2023), na ktorých udržanie sa zaviažu. Finančné prostriedky budú vyplácané prostredníctvom schém štátnej pomoci cez rozpočtovú organizáciu Pôdohospodársku platobnú agentúru," doplnil agrorezort.