Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vláda posúdi možnosť zavedenia daňových zvýhodnení pre kúpeľníctvo

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Na rozvoji cestovného ruchu vo vybraných turisticky atraktívnych lokalitách by sa mala zároveň zúčastňovať aj celoštátna a regionálna doprava.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Posúdenie možnosti zavedenia daňových zvýhodnení a osobitných stimulov pre rozvoj slovenského kúpeľníctva - aj takýto cieľ si stanovila nová vláda vo svojom Programovom vyhlásení, ktoré dnes schválila.

Kabinet strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť chce totiž klásť väčší dôraz na podporu rozvoja kúpeľníctva. Vo všeobecnosti však chce nová vláda zvyšovať konkurencieschopnosť cestovného ruchu spojenú s tvorbou pracovných príležitostí. "Vláda prehodnotí možnosť prijatia pružnejších foriem pre sezónny charakter cestovného ruchu," uvádza sa v Programovom vyhlásení.

Na rozvoji cestovného ruchu vo vybraných turisticky atraktívnych lokalitách by sa mala zároveň zúčastňovať aj celoštátna a regionálna doprava. "Vláda prijme opatrenia s cieľom lepšej koordinácie železničnej a autobusovej dopravy a prevádzkovateľov stredísk cestovného ruchu na celoročnej a sezónnej báze," zaviazal sa kabinet.

Súčasne chce využiť predsedníctvo Slovenska v Európskej únii ako jeden zo spôsobov prezentácie krajiny ako turisticky atraktívnej a bezpečnej destinácie, ktorá dokáže zaujať. "Jednou z úloh bude nielen zvyšovať počet turistov, ale aj predlžovať čas, ktorý strávia na Slovensku," avizuje vláda.

Vzhľadom na potenciál cestovného ruchu je možné podľa kabinetu vyrovnávať regionálne hospodárske a sociálne rozdiely. "Bude potrebné posilniť rozvoj tých produktov cestovného ruchu, ktoré majú vysokú pridanú hodnotu a prinášajú vyššiu efektivitu vynaložených nákladov," plánuje vláda. Ide najmä o voľnočasové aktivity ako vidiecka turistika či zimný a zážitkový cestovný ruch.