Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Spôsob výplaty dôchodkov z 2. piliera sa má upraviť

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Uskutočniť sa má aj úprava valorizácie dôchodkov. Dôvodom je súčasný vývoj v ekonomike, ktorý je veľmi poznačený stagnáciou či dokonca poklesom cien, vedie k príliš nízkej valorizácii dôchodkov.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Nová vláda strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť chce adresnejšie sociálne opatrenia, úpravu valorizácie dôchodkov, ale aj zmeny pri výplate dôchodkov z druhého piliera. Zaviazala sa k tomu v programovom vyhlásení, ktoré dnes schválil kabinet.

Programový výber v druhom dôchodkovom pilieri sa má upraviť. Ako vysvetlil minister práce Ján Richter (Smer-SD), bola to požiadavka koaličných partnerov Smeru-SD. "Ideme otvoriť anuitu, spôsob vyplácania dôchodku z druhého piliera. V akej výške a v akom rozsahu, to je otázka, ktorá je ešte otvorená. Asi budeme zvažovať, kde je to riziko, pokiaľ môžeme ísť z hľadiska programového výberu," avizoval Richter.

Uskutočniť sa má aj úprava valorizácie dôchodkov. Dôvodom je súčasný vývoj v ekonomike, ktorý je veľmi poznačený stagnáciou či dokonca poklesom cien, vedie k príliš nízkej valorizácii dôchodkov. "Bude definovaná nejaká kategória. Buď bude vyjadrená pevnou, alebo percentuálnou sumou," vysvetlil Richter. Vláda sa chce aj naďalej zameriavať na poberateľov nízkych dôchodkov a zlepšovať ich životnú situáciu, a preto chce zabezpečiť zvýšenie vianočného príspevku a zamerať sa chce najmä na starodôchodcov.

Znížiť sa má aj administratívna záťaž spojená so sociálnym poistením. Chce prijímať opatrenia, ktoré povedú k ďalšiemu zníženiu administratívnej záťaže zamestnancov, zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činných osôb a ďalších poistencov, a posilní proklientský prístup týchto inštitúcií. V tejto súvislosti prehodnotí existujúcu štruktúru fondov sociálneho poistenia.

Zmeniť sa má aj financovanie sociálnych služieb. "Vyše roka sa pracuje na novom zákone o sociálnych službách. Stupeň odkázanosti bude rozhodujúci a na základe toho budeme uplatňovať dotácie na všetkých zriaďovateľov, teda či už sú nimi obce, mestá alebo vyššie územné celky, alebo sú to neštátni zriaďovatelia. Riešime aj otázku zvýhodnenia opatrovateľov, hlavne matiek, ktoré sa starajú o ťažko postihnuté deti, prípadne príbuzných, aby boli riešení niekde na úrovni minimálnej mzdy v čistom vyjadrení," dodal Richter.