Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda: Doležal bude koordinovať sprostredkovanie ubytovania utečencov

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zároveň by mal na tento účel zabezpečiť a prevádzkovať informačný systém.

Bratislava 9. marca (TASR) – Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) bude počas mimoriadnej situácie koordinovať činnosti spojené so sprostredkovaním ubytovania v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie SR v dôsledku konfliktu na Ukrajine. Zároveň by mal na tento účel zabezpečiť a prevádzkovať informačný systém. Návrh Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR v stredu odobrila vláda.

Nový informačný systém by mali podľa štátneho tajomníka rezortu dopravy Jaroslava Kmeťa spustiť čoskoro. "Bude mapovať ubytovacie kapacity v reálnom čase aj prideľovať tie kapacity," priblížil po rokovaní vlády s tým, že ide najmä o kapacity, ktoré sú pod kontrolou štátu.

Všetci členovia vlády zároveň podľa schváleného materiálu budú povinní zabezpečiť prevádzkyschopnosť štátnych ubytovacích zariadení vo svojej pôsobnosti na účely poskytnutia ubytovania a stravovania v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenska, spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny. Majú tiež poskytnúť údaje týkajúce sa štátnych ubytovacích zariadení vo svojej pôsobnosti.