Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda doplnila nariadenie o požiadavkách na ochranné pomôcky pri práci

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Novelizované nariadenie obsahuje zoznam prostriedkov rozdelených podľa toho, ktorú časť tela a pred čím chránia.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Vládny kabinet na svojom stredajšom rokovaní odobril s pripomienkou doplnenie nariadenia vlády z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorým sa na Slovensku spresnia požiadavky na používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov v zmysle vedecko-technického pokroku a v záujme podpory zlepšovania zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Doplnené nariadenie bude platiť od 20. novembra tohto roka.

Ide o transpozíciu smernice Európskej komisie (EK). Rezort práce v dôvodovej správe uviedol, že spresnenie je potrebné najmä z dôvodu novovznikajúcich rizík vyskytujúcich sa na pracoviskách. "Transpozíciou smernice Komisie sa zabezpečí to, že zamestnávatelia z rôznych sektorov a odvetví budú môcť lepšie identifikovať a poskytovať osobné ochranné pracovné prostriedky, ktoré zodpovedajú konkrétnym činnostiam a konkrétnym typom rizík, ktorým sú pracovníci podľa hodnotenia rizika vystavení," vysvetlil rezort v dôvodovej správe.

Novelizované nariadenie obsahuje zoznam prostriedkov rozdelených podľa toho, ktorú časť tela a pred čím chránia, a aj podľa toho, pri akých prácach sú potrebné a do ktorého sektora tieto práce patria. Napríklad pred nárazom spôsobeným padajúcimi alebo vymrštenými predmetmi ochráni lebku pracovníka prilba. Oči a tvár by si zase mal chrániť okuliarmi či štítom na tvár. Používať by mal aj špeciálnu obuv. Takto by sa mali chrániť pracovníci napríklad pri stavebných prácach, najmä pri práci na lešení, pod ním alebo v jeho blízkosti.