Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Vláda eviduje 1423 nezrovnalostí pri eurofondoch za 379,7 mil. eur

V porovnaní s rokom 2012 v absolútnom vyjadrení stúpol počet nezrovnalostí najviac v prípade Operačného programu (OP) Vzdelávanie - o 21, čo predstavuje prírastok 5,96 %.

Bratislava 25. júna (TASR) – Pri implementácii projektov štrukturálnych a investičných fondov Európskej únie (EÚ) v rámci programového obdobia 2007 až 2013 bolo v minulom roku identifikovaných a zaevidovaných 1423 nezrovnalostí v celkovej výške 379,7 milióna eur. Vyplýva to z Ročnej správy o nezrovnalostiach za rok 2013 z dielne Úradu vlády (ÚV) SR, ktorú dnes kabinet vzal na vedomie.

V porovnaní s rokom 2012 v absolútnom vyjadrení stúpol počet nezrovnalostí najviac v prípade Operačného programu (OP) Vzdelávanie - o 21, čo predstavuje prírastok 5,96 %. Najviac - o 209 nezrovnalostí poklesol ich počet v Regionálnom operačnom programe, medziročne teda o 52,38 %. Najväčší pomerný medziročný nárast počtu nezrovnalostí zaznamenali OP Technická pomoc o 150 % a OP Informatizácia spoločnosti, kde ich počet stúpol z 0 v roku 2012 na 11 v minulom roku.

Suma nezrovnalostí vzrástla vlani oproti roku 2012 v absolútnom vyjadrení najviac v OP Doprava - o 61 %. Percentuálne došlo k najväčšiemu medziročnému nárastu sumy nezrovnalostí za OP Výskum a vývoj o 722 % a OP Konkurencieschopnosť a hospodársky rast o 718 %. V absolútnom aj pomernom vyjadrení medziročne klesla najviac suma nezrovnalostí v rámci OP Životné prostredie, kde 68,6 milióna eur predstavuje pokles o 82 %.

Kým celkový počet vyrovnaných nezrovnalostí predstavuje 46,47 % zo všetkých nezrovnalostí, ich suma tvorí iba 2,49 % celkovej sumy. Úrad vlády z toho vyvodzuje záver, že v priebehu roka sú z veľkej časti vyriešené nezrovnalosti bez finančného vplyvu alebo s nízkym finančným dosahom.

V roku 2013 sa v rámci vyšetrovania začalo trestné stíhanie za 64 trestných činov poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Z tohto počtu bolo vznesené obvinenie za 33 takýchto trestných činov. Celková výška dokumentovanej spôsobenej škody predstavovala takmer 9,4 milióna eur.

"Je potrebné posilniť opatrenia a zefektívniť mechanizmy na odhaľovanie a vyšetrovanie neoprávnene vyplatených, zneužitých alebo nesprávne použitých finančných prostriedkov EÚ v SR v rámci najrizikovejších OP, skvalitniť prevenčné a kontrolné systémy na národnej úrovni, pokračovať v neustálom vzdelávaní a zvyšovaní odbornosti všetkých osôb zapojených do čerpania finančnej pomoci a v neposlednom rade posilniť spoluprácu všetkých orgánov zapojených do implementácie čerpania prostriedkov pomoci EÚ," uvádza ÚV v materiáli.