Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda: Kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa posilnia

Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman počas 104. schôdze vlády SR 21. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. Vyplýva to z návrhu novely zákona o energetike, ktorý v stredu schválila vláda.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa posilnia. Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. Vyplýva to z návrhu novely zákona o energetike, ktorý v stredu schválila vláda. Národnej rade SR ho kabinet navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

"Účelom návrhu zákona je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov prostredníctvom návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu," uviedol rezort hospodárstva.

V novele sa navrhuje rozšíriť súčasný koncept stavu núdze v elektroenergetike o situáciu, keď cena veľkoobchodných energetických produktov na trhoch s energiou dosahuje po dlhší čas veľmi vysoké hodnoty. Tie majú za následok cenovú nedostupnosť elektriny pre odberateľov a súčasne vyvolajú ohrozenie bezpečnosti štátu, zdravia a života veľkej skupiny odberateľov elektriny alebo hrozbu značných hospodárskych škôd u koncových odberateľov elektriny na vymedzenom území.

Stav núdze bude podľa návrhu môcť v tomto prípade vyhlásiť len vláda na návrh Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorá bude súčasne oprávnená rozhodovať o uložení opatrení. Tie nariadi MH SR vyhláškou.

Navrhuje sa tiež katalóg opatrení, ktoré bude možné uložiť a nariadiť. Týkajú sa obmedzenia medzioblastnej kapacity na cezhraničné obchodovanie s elektrinou, ako aj využitia výrobných kapacít domácich zariadení na výrobu elektriny na účely dodávky elektriny koncovým odberateľom za určené ceny. Rovnaký mechanizmus sa navrhuje aj v plynárenstve.

Vzhľadom na to, že v situácii núdzového stavu bude ceny určovať vláda nariadením, novela upravuje aj výnimku z bežnej cenovej regulácie. Cena určená vládou tak vylučuje použitie ceny určenej Úradom pre reguláciu sieťových odvetvi (ÚRSO).

Dátum účinnosti novely sa navrhuje odo dňa jej vyhlásenia.