Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Korekčný mechanizmus na rok 2020 sa nebude uplatňovať, vyhlásila vláda

Na snímke minister financií SR Eduard Heger, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Zachar

Výnimočné okolnosti by mali trvať počas celého roka 2020.

Bratislava 24. júna (TASR) – Vláda vyhlásila výnimočné okolnosti. V dôsledku toho sa nebude uplatňovať korekčný mechanizmus vo forme výdavkového limitu na aktuálny rok, ktorý bol schválený v januári. Na návrh Ministerstva financií (MF) SR to v stredu schválil vládny kabinet.

Rezort financií odôvodnil vyhlásenie výnimočných okolností aj prepadom slovenskej ekonomiky v súvislosti s pandémiou COVID-19. "Reakcia na pandémiu COVID-19 zameraná na záchranu ekonomiky výrazne zvýšila výdavky verejnej správy. Najmä z tohto dôvodu nebude možné stanovený limit výdavkov na rok 2020 dodržať," zdôraznilo ministerstvo.

Výnimočné okolnosti by mali trvať počas celého roka 2020. "Ich trvanie sa môže ukončiť, ak sa potvrdí prognózované oživenie ekonomiky v nasledujúcom roku," skonštatovalo MF v materiáli. Ukončenie mimoriadnych okolností preto navrhuje zosúladiť s prvým Výborom pre makroekonomické prognózy v roku 2021, ktorý potvrdí oživenie ekonomiky v danom roku.

Splnenie podmienok na vyhlásenie týchto okolností potvrdila aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Existenciu výnimočných okolností podľa rezortu financií dosvedčila aj Európska komisia (EK) spustením tzv. únikovej klauzuly na rok 2020. "Komisia očakáva, že pokles ekonomickej aktivity vyvolaný pandémiou COVID-19 bude porovnateľný s rokom 2009. Z tohto dôvodu považuje podporu ekonomiky a fiškálne úsilie vynaložené na boj s pandémiou za dôležité a uvedomuje si, že bude presahovať flexibilitu, ktorú poskytuje Pakt stability a rastu," podotklo MF SR. Podmienky na aktiváciu výnimočných okolností potvrdzuje aj aktuálna prognóza rezortu financií, ktorá očakáva historicky najsilnejší prepad slovenskej ekonomiky.

Korekčný mechanizmus na rok 2020 schválila vláda 15. januára tohto roka. MF SR navrhlo jeho spustenie na korekciu výrazného odchýlenia od smerovania k strednodobému rozpočtovému cieľu. Korekčný mechanizmus pozostáva zo stanovenia limitu verejných výdavkov a opatrení na obdobie korekcie výrazného odchýlenia. Podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sa však povinnosť uplatňovania korekčného mechanizmu nevzťahuje na obdobie trvania výnimočných okolností.