Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vláda navrhuje obmedziť možnosť žiadať náhradu ušlého zisku, tvrdí PS

Na archívnej snímke predsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová. Foto: TASR - Dano Veselský

Navrhované opatrenia podľa PS zasahujú do práva na podnikanie a na užívanie majetku ľudí.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Súčasťou novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú schválila vláda a aktuálne o nej v zrýchlenom konaní na mimoriadnej schôdzi rokuje parlament, je aj vylúčenie práva na náhradu škody z dôvodu vykonávania opatrení. To bude v skutočnosti znamenať zásadné obmedzenie možnosti žiadať si náhradu ušlého zisku pre dotknutých podnikateľov. Tvrdí to mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS).

"Navrhnuté opatrenie je šialené a absolútne bezprecedentné, špeciálne dnes, keď vláda prakticky zatvára tisíce prevádzok a nemá pre ne pripravené takmer žiadne kompenzačné nástroje," upozornila predsedníčka PS Irena Bihariová.

Navrhované opatrenia podľa PS zasahujú do práva na podnikanie a na užívanie majetku ľudí. "Ak bude táto novela prijatá, vláda sa úplne zbaví zodpovednosti a nikto sa nebude môcť domáhať náhrady škody. Navyše novela dáva Úradu verejného zdravotníctva SR takmer neobmedzené právomoci vydávať akékoľvek zákazy a nariaďovať povinnosti," podotkla advokátka a členka predsedníctva PS Lucia Plaváková.

Už opatrenia z prvej vlny boli podľa nej zjavne prijaté v rozpore so zákonom. Poznamenala, že štát zavrel tisícky ľudí do štátnej karantény, ktorou "nezákonne a protiústavne obmedzil ich osobnú slobodu". "Zdravie ľudí je dôležité a v situácii pandémie musí vláda pristúpiť aj k obmedzeniam. Nemôže však ísť proti právam občanov a demontovať právny štát. To by sa nám mohlo veľmi rýchlo kruto vypomstiť," dodala Plaváková.

Ku kritike sa pridalo aj mimoparlamentné hnutie Socialisti.sk. "Ak poslanci schvália novelu v tomto znení, tak podnikatelia a živnostníci neuvidia ani tých pár eur, ku ktorým sa horko-ťažko dostávajú po prvej vlne COVID-19. Na našu ekonomiku to bude mať devastačné následky," konštatuje hnutie.