Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vláda chce posunúť platnosť zákona o trvalom kurzarbeite od 1.3.2022

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Foto: TASR - Jakub Kotian

Cieľom návrhu je zachovať kontinuitu súčasnej štátnej pandemickej pomocnej schémy. Kabinet teda navrhuje, aby sa v januári a februári budúceho roka ešte pokračovalo v projekte prvej pomoci.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) na stredajšie rokovanie vlády predložil návrh na posunutie nadobudnutia účinnosti zákona o trvalom "kurzarbeite" z pôvodného 1. januára budúceho roka na 1. marca 2022. Kabinet tento zámer odobril a ministri tak návrh posunuli na prerokovanie parlamentu s návrhom na skrátené legislatívne konanie. Za január a február by sa tak malo pokračovať v štátnej pandemickej pomocnej schéme.

Rezort práce to v materiáli odôvodňuje potrebou zabezpečenia efektívnej finančnej pomoci pre skupiny, ktoré nesplnia podmienky podpory z trvalého "kurzarbeitu". Je to podľa ministerstva dôležité z pohľadu udržania pracovných miest a rýchlejšieho oživenia ekonomickej aktivity po tretej pandemickej vlne.

Cieľom návrhu je zachovať kontinuitu súčasnej štátnej pandemickej pomocnej schémy. Kabinet teda navrhuje, aby sa v januári a februári budúceho roka ešte pokračovalo v projekte prvej pomoci.

Rezort vyzdvihol, že návrh na posunutie platnosti je reakciou na vyhlásený núdzový stav a s tým súvisiacu potrebu zabezpečiť včasnú a adekvátnu pomoc pre zamestnancov, zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré pre núdzový stav prerušili či obmedzili svoju činnosť. Posunutie musí ešte odobriť parlament.

Krajniak: Veľkí poberatelia pandemickej pomoci budú musieť byť partnermi verejného sektora

Bratislava 1. decembra (TASR) – Od Nového roka pravdepodobne budú musieť byť poberatelia pandemickej štátnej pomoci vyššej ako 100.000 eur partnermi verejného sektora (VS). Doteraz na to mali výnimku. Toto má byť upravené pozmeňujúcim návrhom v parlamente pri vládnom návrhu na posunutie nadobudnutia účinnosti trvalého "kurzarbeitu", ktorý kabinet v stredu odobril a posunul ho na prerokovanie poslancom s návrhom na skrátené legislatívne konanie. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Ide teda o žiadosti o štátnu pandemickú pomoc za január a február, ktoré budú vo vyššej sume než 100.000 eur. Od marca by už totiž mal začať platiť zákon o trvalom "kurzarbeite". Ten pôvodne mal platiť od Nového roka, avšak vláda chce ešte dva mesiace pokračovať so schémou Prvá pomoc, preto navrhla posunutie od marca.

"Budeme informovať tých väčších poberateľov pomoci, aby sa na to pripravili, aby mali dostatočný čas na to, aby sa stali partnermi verejného sektora," poznamenal minister. O tom, či je toto nutné aj pri trvalom "kurzarbeite", sa ešte podľa ministra debatuje s rezortom spravodlivosti.