Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Od februára 2021 sa majú zvýšiť sadzby pre tabakové výrobky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Na úpravu sadzieb nadväzuje podľa rezortu financií aj nastavenie lehôt dopredaja jednotlivých tabakových výrobkov.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Cigarety od februára 2021 pravdepodobne zdražejú a majú byť pod prísnejšou kontrolou. V priemere by mohla cena jednej škatuľky cigariet od budúceho roka vzrásť o 40 centov a o 20 centov v rokoch 2022 a 2023. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú v stredu schválila vláda.

Zvýšenie sadzieb pre tabakové výrobky sa má realizovať v troch krokoch, a to k 1. februáru 2021, k 1. februáru 2022 a k 1. februáru 2023, pričom sa ním reflektuje vývoj v oblasti sadzbovej politiky v okolitých členských štátoch EÚ a zároveň smeruje k zabezpečeniu primeranej rovnováhy medzi daňovými príjmami a cieľmi v oblasti verejného zdravia. Na rokovaní vlády bola prijatá pripomienka, ktorá zahŕňa zmeny aj v prípade tabaku.

Na úpravu sadzieb nadväzuje podľa rezortu financií aj nastavenie lehôt dopredaja jednotlivých tabakových výrobkov. Pri cigaretách sa navrhuje dvojmesačná lehota ich dopredaja po zmene sadzby dane, čo bude v praxi znamenať, že cigarety zdanené v súčasnosti platnou sadzbou dane, ktoré budú uvedené na slovenský trh do konca januára 2021, bude možné dopredávať do konca marca 2021. Rovnaký mechanizmus je pre cigarety navrhnutý aj pri zmene sadzby k 1. februáru 2023. V prípade tabaku má byť umožnený dopredaj počas šiestich mesiacov.

Súčasne sa má podľa MF návrhom novely sprísniť prevoz tabakových výrobkov. Slovensko totiž do praxe zavádza smernicu EÚ, podľa ktorej sa začne využívať elektronická evidencia prepravovaného tovaru. Kým doteraz boli sprievodné dokumenty v klasickej papierovej podobe, po novom bude celý proces elektronický, od začiatku až do konca. K elektronickým dokumentom budú mať jednoduchý prístup dotknuté colné úrady odosielateľa aj príjemcu.

Rezort financií dodal, že opatrenie zníži administratívnu záťaž podnikateľov aj finančnej správy a systém tiež poskytne väčšiu transparentnosť pri preprave tabakových výrobkov, čím sa eliminujú prípadné podvody. K väčšej transparentnosti prispieva úprava aj v tom zmysle, že legislatívny rámec predstavuje MF SR verejnosti v predstihu, keďže elektronizáciu v tejto oblasti sú členské štáty povinné zaviesť až od roku 2023.