Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Vláda odmietla poslanecký návrh na odvolanie ministra Sulíka

Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) prichádza na rokovanie 81. schôdze vlády SR 26. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR/AP

Slovensko, podobne ako aj ostatné krajiny v rámci EÚ a mnohé iné regióny sveta v súčasnosti čelia prudkému nárastu cien energií.

Bratislava 15. júna (TASR) - Slovenská vláda v stredu odmietla návrh opozičných poslancov na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z funkcie. Návrh podala minulý týždeň strana Smer-SD spoločne s nezaradenými poslancami Tomášom Tarabom, Štefanom Kuffom a Filipom Kuffom a odôvodnila ho pasivitou Sulíka pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok.

"Vláda SR nevidí žiadny relevantný dôvod na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi hospodárstva Slovenskej republiky Richardovi Sulíkovi a plne ho podporuje vo výkone funkcie," uviedol kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) v stanovisku k poslaneckému návrhu.

Slovensko, podobne ako aj ostatné krajiny v rámci EÚ a mnohé iné regióny sveta v súčasnosti čelia prudkému nárastu cien energií. Tento rast cien je však podľa vlády spôsobený najmä celkovým nárastom celosvetového dopytu po energii, najmä po plyne, ktorý súvisí s oživením hospodárstva, ako aj aktuálnym vojnovým konfliktom na Ukrajine.

"Ministerstvo hospodárstva SR a ani vláda SR neregulujú ceny energií. Tiež nemôžu ovplyvniť vývoj cien energií (komodity) na veľkoobchodnom trhu," upozornila vláda. Regulované zložky ceny energií sú určované nezávislým regulátorom, tie však nie sú dôvodom súčasnej situácie zvýšenia cien. "Naopak, národný regulátor aj s využitím už realizovaných opatrení znížil výšku regulovaných poplatkov," dodala vláda.