Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Vláda odobrila Akty Svetovej poštovej únie

Na snímke rokovanie schôdze vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Svetový poštový dohovor rovnako ako Dohoda o poštových platobných službách majú charakter prezidentskej zmluvy.

Bratislava 23. marca (TASR) – Vláda na stredajšom rokovaní odobrila Akty Svetovej poštovej únie (SPÚ) - 11. dodatkový protokol k Ústave Svetovej poštovnej únie, tretí dodatkový protokol ku Generálnemu poriadku Svetovej poštovej únie, Svetového poštového dohovoru a Dohody o poštových platobných službách.

Akty SPÚ boli prijaté na 27. svetovom poštovom kongrese Svetovej poštovej únie, ktorý sa konal v Abidžane na Pobreží Slonoviny v dňoch 9. – 27. 8. 2021. Jedenásty dodatkový protokol k Ústave SPÚ bude po schválení vládou a vyslovení súhlasu Národnej rady (NR) SR predložený prezidentke SR na ratifikáciu. Zmeny ústavy, ktoré sú predmetom jej jedenásteho dodatkového protokolu, vyplývajú najmä zo zmeny právneho charakteru aktov, teda nadobudnutia permanentného charakteru aktov.

Tretí dodatkový protokol ku Generálnemu poriadku SPÚ má charakter sekundárneho aktu medzinárodnej organizácie. Hlavné zmeny Generálneho poriadku, ktoré sú súčasťou tretieho dodatkového protokolu, sa týkajú napríklad zloženia Správnej rady a Rady pre poštovú prevádzku, zloženia, členstva a kompetencií Konzultačného výboru či otázok rodovej rovnosti v rámci SPÚ.

Svetový poštový dohovor rovnako ako Dohoda o poštových platobných službách majú charakter prezidentskej zmluvy. Po schválení vládou a vyslovení súhlasu NR SR, majú byť predložené prezidentke SR na ratifikáciu.