Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vláda odobrila podpis 1. dodatku k zmluve na obchvat Bratislavy

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ministerstvo dopravy tak môže do 31. januára 2017 podpísať so združením firiem na čele so španielskou spoločnosťou Cintra, ktoré obchvat buduje, dodatok ku koncesnej zmluve.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Ku koncesnej zmluve na obchvat Bratislavy sa môže podpísať prvý dodatok. Jeho uzatvorenie odobrila na dnešnom zasadnutí vláda.

Ministerstvo dopravy tak môže do 31. januára 2017 podpísať so združením firiem na čele so španielskou spoločnosťou Cintra, ktoré obchvat buduje, dodatok ku koncesnej zmluve.

Dodatkom sa majú zmeniť mesiace, v ktorých bude splatná polročná platba za dostupnosť. Dôvodom je ich zosúladenie so splatnosťou splátok úverového financovania koncesionára. "Táto potreba vznikla v súvislosti s posunom termínov odovzdania pozemkov, zabezpečenia právoplatných stavebných povolení a ukončenia výstavby, ktoré boli medzi zmluvnými stranami dohodnuté v čase medzi vyhlásením úspešného uchádzača vo verejnom obstarávaní koncesionára a vyslovením súhlasu vlády Slovenskej republiky s revidovaným znením koncesnej zmluvy dňa 11. mája 2016," vysvetlilo ministerstvo dopravy v návrhu.

Uzavretím tohto dodatku sa podľa rezortu koncesionárovi neposkytuje žiadna výhoda, nemení sa platba za dostupnosť a nemení sa prenos rizík ani rovnováha medzi zmluvnými stranami.

Zmluvu na obchvat Bratislavy podpísal štát s víťazom tendra 20. mája tohto roku. Firma má obchvat postaviť a prevádzkovať pri ročnej splátke štátu vo výške 52,8 milióna eur, čo má po 30 rokoch Slovensko vyjsť aj po zohľadnení inflácie na 1,76 miliardy eur. Obchvat má byť dokončený za vyše štyri roky a tvoriť ho má časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7.