Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vláda odsúhlasila podmienky výchovy dieťaťa pre dôchodkový vek

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom na zadefinovanie výchovy dieťaťa, ako aj podmienok na znížený dôchodkový vek je ústavné zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Vláda odsúhlasila novelu zákona o sociálnom poistení z dielne koaličných poslancov, ktorou sa zadefinuje výchova dieťaťa, ako aj podmienky na znížený dôchodkový vek. Právna norma je v súčasnosti v parlamente v druhom čítaní, vláda ju odsúhlasila aj s pripomienkami rezortu práce. Po novom sa má zo zákona vypustiť určovanie dôchodkového veku na základe tzv. dôchodkového automatu a presne každý ročník sa dozvie svoj dôchodkový vek z tabuľky, ktorá bude súčasťou zákona.

Dôvodom na zadefinovanie výchovy dieťaťa, ako aj podmienok na znížený dôchodkový vek je ústavné zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov. Rezort práce už v júli tohto roka avizoval, že má ambíciu vyriešiť veľké skoky pri dôchodkovom veku matiek s dvomi deťmi, ktoré sa narodili v rokoch 1958, 1959 a 1960, a zohľadňovanie výchovy detí pri dotknutých ročníkoch. Ministerstvo odporučilo vláde schváliť novelu aj s pripomienkami. "Ministerstvo odporúča zmierniť rozdiely dôchodkového veku medzi jednotlivými ročníkmi žien, ktoré vychovali deti a dovŕšia dôchodkový vek v budúcnosti. Aj v nadväznosti na tieto úpravy, reflektujúc čoraz väčšiu diferencovanosť dôchodkového veku jednotlivých skupín poistencov, ministerstvo odporúča upustiť od každoročného určovania dôchodkového veku v závislosti od strednej dĺžky života zisteného Štatistickým úradom SR," uviedlo ministerstvo v predkladacej správe k novele zákona. Ide o tzv. dôchodkový automat. "Takto určený dôchodkový vek by sa ustanovoval iba pre zúženú skupinu poistencov počas krátkeho, Ústavou SR limitovaného obdobia (od roku 2024 do roku 2029) a následne by sa stal zastaralý," zdôvodnil rezort práce.

Ministerstvo preto navrhuje pevne ustanoviť dôchodkový vek pre všetky skupiny poistencov v členení na ročníky, pohlavie a počet vychovaných detí priamo v prílohe zákona o sociálnom poistení. "Ministerstvo navrhuje v súvislosti so zníženým ústavným stropom za výchovu detí osobitne ustanoviť dôchodkový vek mužov, ktorí vychovali deti, v prípadoch keď nemožno výchovu týchto detí zohľadniť žene, tiež zmierniť zvýšenie dôchodkového veku mužov a bezdetných žien narodených v roku 1960 zo štyroch na dva mesiace," priblížil rezort práce. Výraznejšie zvýšenie dôchodkového veku tohto ročníka poistencov podľa účinnej právnej úpravy je podľa ministerstva spôsobené tým, že dôchodkový vek platí pre poistenca, ktorý v príslušnom kalendárnom roku prvýkrát dovŕši referenčný vek, pričom k jeho výraznejšiemu nárastu dochádza vždy pri zmene referenčného veku.



Po skončení rokovania vlády minister práce Ján Richter (Smer-SD) uviedol, že "všetky ročníky by mali byť uspokojené", čo sa týka zohľadnenia výchovy pri dôchodkovom veku. "Toto riešenie má aj finančné dosahy, prišla úloha, aby som sedel ešte s rezortom financií a hľadali sme najlepšie riešenie, ktoré bude nižšie z hľadiska finančnej náročnosti," uviedol Richter. Oproti novele zákona schválenej v prvom čítaní by mali ísť ženy po navrhnutej zmene do dôchodku skôr o približne šesť mesiacov. "Vláda schválila náš pozmeňujúci návrh s pripomienkami a tie máme teraz záujem doriešiť," doplnil Richter.

Okrem toho sa má upraviť definícia pojmu výchova dieťaťa, ako aj vznik a rozsah právnych účinkov dovŕšenia a určenia dôchodkového veku, resp. priznania dôchodku. Definícia výchovy sa má týkať vlastného, osvojeného aj zvereného dieťaťa do náhradnej starostlivosti rodičov. Jednou z podmienok výchovy je napríklad to, že sa poistenec bude musieť o dieťa starať najmenej desať rokov, kým nenadobudne plnoletosť alebo najmenej päť rokov, ak sa o dieťa začal starať po dovŕšení ôsmich rokov dieťaťa. Započítavať sa však má aj obdobie, počas ktorého sa rodič nemohol o dieťa starať pre nepriaznivý zdravotný stav alebo muselo byť dieťa umiestnené do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia.

Podmienky výchovy jedného a toho istého dieťaťa môžu splniť aj dvaja poistenci, teda napríklad manželia. Rovnaké obdobie výchovy toho istého dieťaťa, však má byť zohľadnené len jednému poistencovi, prednostne žene. V prípade mužov sa však má pri dôchodkovom veku prihliadať na osobitné životné situácie, ako je napríklad úmrtie matky.