Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vláda opakovane schválila navýšenie štátneho rozpočtu na tento rok

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR - Pavol Zachar

Celkové príjmy štátneho rozpočtu sa zvyšujú o 1,497 miliardy eur a o rovnakú sumu sa zvyšujú aj celkové výdavky

Bratislava 14. októbra (TASR) – Kabinet premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v piatok opakovane schválil zvýšenie príjmov aj výdavkov štátneho rozpočtu na tento rok približne o 1,5 miliardy eur. Súčasťou materiálu je aj rozpis výdavkov, na ktoré budú financie použité. Vláda zároveň požiadala parlament o prerokovanie návrhu v skrátenom legislatívnom období. Vyplýva to z návrhu na zmenu zákona o štátnom rozpočte na rok 2022, ktorý schválila vláda.

Celkové príjmy štátneho rozpočtu sa zvyšujú o 1,497 miliardy eur a o rovnakú sumu sa zvyšujú aj celkové výdavky. Na základe požiadavky opozičnej strany SaS návrh špecifikuje rozdelenie výdavkov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR dostane 207,6 milióna eur na výplatu 13. dôchodku v mesiaci november 2022 a tiež 190 miliónov eur na kompenzácie pre ohrozené skupiny.

Ministerstvo hospodárstva SR dostane na pomoc firmám s vysokými cenami energií 900 miliónov eur a v kapitole Všeobecná pokladničná správa zostane na kompenzácie pre verejnú správu suma 200 miliónov eur.