Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vláda: Hospodárska mobilizácia bude možná aj v mimoriadnej situácii

Na snímke premiér SR Eduard Heger počas 10. rokovania vlády SR 12. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Návrh taktiež odstraňuje niektoré zrejmé legislatívne nedostatky a reaguje na niektoré aplikačné problémy.

Bratislava 12. mája (TASR) – Niektoré opatrenia hospodárskej mobilizácie by mohli byť prijaté nielen v núdzovom stave alebo vo výnimočnom stave, ale aj v mimoriadnej situácii. Vyplýva to z návrhu na skrátené legislatívne konanie poslaneckej novely zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorý v stredu schválila vláda. Návrh predložila do parlamentu skupina koaličných poslancov.

„Predkladaný návrh zákona umožňuje väčšinu z opatrení hospodárskej mobilizácie zachovať aj v prípade, že by núdzový stav skončil. Postačujúca na ich pokračovanie by bola mimoriadna situácia. Z toho dôvodu sa navrhuje v príslušných ustanoveniach zákona o hospodárskej mobilizácii, ktoré sú dosiaľ viazané na núdzový stav alebo výnimočný stav, doplniť viazanosť aj na mimoriadnu situáciu,“ uviedlo v dôvodovej správe k schválenému návrhu Ministerstvo hospodárstva SR.

Rezort zdôvodnil návrh na skrátené legislatívne konanie tým, že v súčasnosti platný núdzový stav predstavuje výrazný zásah do základných práv a slobôd a dochádza k ohrozeniu základného ľudského práva na život. Zároveň vláda odôvodnila predĺženia núdzového stavu aj nutnosťou zachovať už realizované opatrenia hospodárskej mobilizácie.

Schválenie predkladaného návrhu zákona v Národnej rade SR vytvorí podľa rezortu predpoklady na skoršie skončenie núdzového stavu, lebo vykonávanie opatrení hospodárskej mobilizácie prestane byť viazané na jeho trvanie. Zároveň bude možné aj v budúcnosti realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie aj mimo núdzového stavu a nebude preto nutné len pre ne vyhlasovanie núdzového stavu. Návrh taktiež odstraňuje niektoré zrejmé legislatívne nedostatky a reaguje na niektoré aplikačné problémy.