Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda bude klásť dôraz na prílev priamych zahraničných investícií

Ďalšou z úloh, vyplývajúcej z programového vyhlásenia, je zlepšenie podmienok pre efektívne čerpanie eurofondov.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Slovensko chce s ohľadom na svoje ekonomické a zahranično-politické záujmy rozvíjať dvojstrannú spoluprácu aj s ďalšími partnermi v medzinárodnom spoločenstve. Osobitne sa zameria na vzťahy s Ruskom.

Nevynechá však ani ďalšie krajiny BRICS-u (Čína, India, Brazília, Južná Afrika), ako aj Turecko, Japonsko, Južnú Kóreu, či Austráliu. Uvádza sa to v programovom vyhlásení, ktorý dnes kabinet schválil.

Na všetkých relevantných fórach bude vláda pokračovať v zdôrazňovaní posilňovania energetickej bezpečnosti. Pre zvyšovanie svojej konkurencieschopnosti a tvorby nových pracovných miest bude klásť dôraz na prílev priamych zahraničných investícií predovšetkým do oblastí s vyššou pridanou hodnotou, ako je veda, výskum a informačné technológie.

Prostredníctvom zahraničnej politiky sa vláda bude snažiť udržať pozíciu Slovenska ako dôležitého tranzitného územia. Podporí preto projekt širokorozchodnej železničnej trate z Košíc do Bratislavy a Viedne za predpokladu jeho ekonomickej realizovateľnosti.

Rezort diplomacie prehodnotí sieť zastupiteľských úradov, aby sa zvýšila ochrana záujmov a práv SR a jej občanov. Významnú pozornosť bude venovať rozvoju ekonomickej diplomacie, ktorú vníma ako neoddeliteľnú súčasť jednotnej zahraničnej politiky.

Slovensko bude naďalej podporovať rozširovanie EÚ o krajiny, ktoré splnia podmienky na členstvo. Tento proces chce aktívne podporovať odovzdávaním transformačných a integračných skúseností. Rovnako sa to týka Severoatlantickej aliancie.

Vychádzajúc z jasne proeurópskeho smerovania chce preto kabinet podniknúť všetko pre čo najskoršiu ratifikáciu troch nových zmluvných dokumentov EÚ. Ide o trvalý euroval a súvisiacu novelizáciu Lisabonskej zmluvy, ako aj o novú fiškálnu zmluvu.

Ďalšou z úloh, vyplývajúcej z programového vyhlásenia, je zlepšenie podmienok pre efektívne čerpanie eurofondov. Vláda sa preto bude usilovať o zapojenie všetkých subjektov, ktoré čerpajú štrukturálne a kohézne fondy do diskusie k tvorbe politík týkajúcich sa tejto oblasti.