Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Vláda plánuje do konca júna 2013 začať s výstavbou dvoch úsekov R2

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) získa zrušenú železničnú trať Poltár – Rimavská Sobota za symbolické jedno euro, na ktorej plánuje vybudovať cyklistickú trasu.

Poltár 6. júna (TASR) - Vláda plánuje do konca júna 2013 spustiť investície v objeme takmer 400 miliónov eur na dvoch úsekoch rýchlostnej cesty R2. Kabinet o tom rozhodol na dnešnom výjazdovom rokovaní v Poltári.

Ako vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po rokovaní, 40 % pozemkov pri stavbe R2 stále nie sú vysporiadané. Šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) preto dostal za úlohu zabezpečiť majetkovoprávne vysporiadanie a potrebnú dokumentáciu.

Tu bude player


"Okamžite do júna 2013 chceme spustiť dve investičné akcie v celkovom objeme takmer 400 miliónov eur," zdôraznil Fico. V roku 2013 by sa tak s výstavbou malo začať na úsekoch východ – Pstruša v dĺžke 7980 metrov v predpokladanom investičnom náklade približne 142 miliónov eur bez DPH, a Pstruša – Kriváň v dĺžke 10.100 m s predpokladanou cenou 232 miliónov eur bez DPH.

"Musíme naštartovať túto cestu, bude to tepnou, ktorá pomôže regiónu možno tak, ako pomohla diaľnica na Považí," podčiarkol premiér.

ILustračné foto
Foto: TASR/Martin Baumann
Kabinet dnes tiež rozhodol o tom, že Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) získa zrušenú železničnú trať Poltár – Rimavská Sobota za symbolické jedno euro, na ktorej plánuje vybudovať cyklistickú trasu. Predseda BBSK Vladimír Maňka (Smer-SD) uviedol, že sa o získanie 30-kilometrového úseku u ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) usilovali dva roky, no nedočkali sa. Od cyklotrasy si sľubuje rozvoj cestovného ruchu v regióne.

"Keď sa ľudia dozvedia, že tu takáto dlhá cyklotrasa je, zoberú bicykle na autá, prídu sem, na to sa naviažu ďalší podnikatelia, čo si tam urobia občerstvenia," povedal Maňka. Tešia ho aj plány vlády investovať do R2. "Kde prišli rýchlostné komunikácie, tam prišli aj investori. Všetci si to vážia, ako najväčší prínos," dodal.