Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Vláda pripraví podmienky pre národného leteckého a vodného dopravcu

Na snímke členovia novej vlády SR po vymenovaní prezidentom SR Andrejom Kiskom v Prezidentskom paláci v Bratislave 23. marca 2016. Na snímke zľava v popredí člen vlády SR a vicepremiér pre investície SR Peter Pellegrini, minister vnútra SR Robert Kaliňák, ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, minister hospodárstva SR Peter Žiga, minister financií SR Peter Kažimír, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Zľava v pozadí minister obrany SR Peter Gajdoš a minister práce sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Martin Baumann

V oblasti vodnej dopravy chce zase kabinet v plnom rozsahu využiť to, že vodná doprava sa po prvý raz dostala medzi priority financované z fondov EÚ.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Príprava podmienok pre národného leteckého či vodného dopravcu, aj k takýmto krokom sa zaviazala vláda strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť v programovom vyhlásení. Kabinet ho na dnešnom zasadnutí schválil.

"V intenciách práva EÚ a v spolupráci so strategickým partnerom vláda pripraví podmienky pre zriadenie národného leteckého dopravcu," avizuje kabinet. Zabezpečí sa tým podľa vlády pravidelné letecké spojenie Slovenska s najvýznamnejšími leteckými uzlami v Európe a hlavného mesta s regionálnymi letiskami.

"Dôležitou súčasťou strategického partnerstva bude rozvoj letiska Milana R. Štefánika v Bratislave a vytvorenie nových investičných a podnikateľských príležitostí," opísala vláda.

V oblasti vodnej dopravy chce zase kabinet v plnom rozsahu využiť to, že vodná doprava sa po prvý raz dostala medzi priority financované z fondov EÚ. "Realizáciou projektov financovaných v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra sa v rokoch 2016 až 2020 zabezpečí rozvoj a modernizácia dunajských prístavov a zlepší splavnosť Dunaja," avizuje vláda.

Aj tieto opatrenia môžu podľa nej napomôcť príprave podmienok pre zriadenie národného vodného dopravcu. Vláda zároveň zameria pozornosť na prípravu výstavby mostov cez rieku Ipeľ, ku ktorej sa Slovenská republika zaviazala už v minulosti.

Aby sa minimalizovali daňové úniky formou fiktívnej prepravy tovarov na verejných cestách chce štát zaviesť systém monitorovania cezhraničnej prepravy tovaru prostredníctvom elektronického tranzitného kontrolného systému.

Zároveň chce vláda pokračovať v trende podpory cyklodopravy. "Za účelom zvýšenia podielu cyklodopravy na výkonoch v osobnej doprave vláda podporí budovanie cyklotrás zo zdrojov EÚ s dôrazom na kvalitnú projektovú prípravu cyklistickej infraštruktúry s prednostným využitím pozemkov v majetku štátu," avizuje sa v programovom vyhlásení.

Výzvou je pre kabinet aj očakávaný rozmach elektromobility, ku ktorému chce prispieť podporou budovania potrebnej infraštruktúry.