Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda posunula do NR SR novelu zákona o elektronických komunikáciách

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Sme rodina). Foto: TASR - Jakub Kotian

Cieľom zákona teda je, aby ÚVZ vedel získať bazálne informácie o cezhraničnom pohybe kontaktov vo vzťahu k ich príchodu z epidemiologicky nebezpečných krajín.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Vládny kabinet v stredu schválil novelu zákona o elektronických komunikáciách z dielne ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (Sme rodina). Spolu s návrhom do parlamentu ide aj návrh na skrátené legislatívne konanie. Novela má pomôcť predísť importu ochorenia nového koronavírusu zo zahraničia, a to poskytovaním dát Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR od operátorov.

"Predmetom návrhu zákona je úprava, ktorá umožní rýchlu a efektívnu identifikáciu potenciálnych nositeľov nákazy a kontrolu dodržiavania opatrení nariadených na zamedzenie šírenia nákazy formou poskytnutia relevantných dát orgánom vykonávajúcim monitoring vývoja epidemiologickej situácie," napísal rezort v predkladacej správe. Podobná úprava už bola predmetom schváleného nového zákona o elektronických komunikáciách. "Keďže ustanovenie bolo vypustené po pripomienkach prezidentky, predložený návrh je upravený tak, aby vyhovel pripomienkam a nevyvolával pochybnosti o jeho ústavnosti," zdôraznil rezort.

V praxi ide o to, aby hygienikom bolo umožnené kontaktovať telefónne čísla nahlásené operátormi, ktoré sa zaregistrovali do sietí mimo územia SR. Ak toto umožnené nebude, podľa ministerstva to bude mať kritický vplyv na funkčnosť aplikácie eHranica a následne na vykonateľnosť vyhlášok, ktoré stanovujú povinnosti osôb po vstupe na územie Slovenska.

"V prípade, že by sa osoba rozhodla neregistrovať sa do aplikácie eHranica a vstúpila by na územie Slovenskej republiky bez kontroly na hraniciach, ÚVZ SR by sa o tejto skutočnosti podľa schváleného znenia zákona nikdy nedozvedel a nemohol tieto čísla kontaktovať," vysvetlil problém rezort dopravy, pričom za kritický problém to považuje práve pre nové varianty nového koronavírusu, ako napríklad aktuálny omicron.

Cieľom zákona teda je, aby ÚVZ vedel získať bazálne informácie o cezhraničnom pohybe kontaktov vo vzťahu k ich príchodu z epidemiologicky nebezpečných krajín, a to aj bez súhlasu dotknutého účastníka. Úrad bude musieť tieto údaje hneď po pominutí dôvodu zničiť a informovať o tom účastníka.