Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Vláda pracuje na pláne ozdravenia verejných financií

Na snímke dočasne poverený minister financií (MF) SR Michal Horváth prichádza na 11. schôdzu vlády SR v Bratislave v stredu 26. júla 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

Zároveň chce prostredníctvom plánu navrhnúť ďalšej vláde, ako adresnejšie pomáhať ľuďom a pristupovať k eurofondom.

Bratislava 26. júla (TASR) - Vláda odborníkov bude do volieb pracovať na realistickom pláne, ako ozdraviť verejné financie. Zároveň chce prostredníctvom plánu navrhnúť ďalšej vláde, ako adresnejšie pomáhať ľuďom a pristupovať k eurofondom. V stredu po rokovaní kabinetu to uviedol poverený premiér Ľudovít Ódor.

V polovici augusta bude k dispozícii polročná správa o aktuálnom stave verejných financií. Dovtedy k nim musí vláda podľa premiéra pristupovať s rozvahou. Zároveň upozornil, že parlament schválil výdavky, ktoré sú nad rámec schváleného štátneho rozpočtu v objeme 750 miliónov eur.

"Budeme do volieb pracovať na realistickom pláne, ako ozdraviť verejné financie. Prídeme s konkrétnymi návrhmi pre ďalšiu vládu, a to napríklad, ako adresnejšie pomáhať ľuďom v núdzi, ako inak pristupovať k eurofondom, k decentralizácii. Máme na stole pomerne veľa práce aj v druhom polroku," priblížil Ódor. Zároveň však upozornil, že dočasne poverená vláda má obmedzené možnosti z hľadiska kompetencií aj financií.

Dočasne poverený minister financií Michal Horváth v stredu potvrdil, že práce na návrhu rozpočtu prebiehajú. Pre jeho rezort je príprava plánu na ozdravenie verejných financií priorita číslo jedna.

"Momentálne sme v štádiu, že dávame dokopy zoznam možných opatrení, na ktoré by sa budúca vláda mohla pozrieť pri ozdravení verejných financií... Bude to široký okruh opatrení rôzneho charakteru, na príjmovej aj výdavkovej strane," vysvetlil.

V tejto súvislosti vyzval aj zástupcov politických strán, aby prichádzali s vlastnými návrhmi, ktoré by však mali byť konkrétne a merateľné. "Situácia vo verejných financiách je veľmi vážna, preto privítame akékoľvek námety. Pomôže to aj tomu, aby sa po voľbách rozpočet rýchlejšie zostavil a uviedol do praxe, ak tam budú opatrenia, ktoré už majú podporu politických strán," dodal Horváth.