Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vláda: Pre N+3 je potrebné EK deklarovať eurofondy za 1,15 mld. eur

Na archívnej snímke z 15. júna 2021 logo na budove, v ktorej sídli Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) na Štefánikovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

OP Rybné hospodárstvo je v gescii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Bratislava 2. novembra (TASR) - V roku 2022 je potrebné na splnenie pravidla N+3 predložiť a schváliť na certifikačnom orgáne Ministerstva financií SR a deklarovať Európskej komisii (EK) európske štrukturálne a investične fondy (EŠIF) v celkovej sume 1,15 miliardy eur.

Ako ďalej vyplýva z informácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR o stave implementácie operačného programu (OP) Kvalita životného prostredia a OP Rybné hospodárstvo, ktorú v stredu schválila vláda, k 7. októbru 2022 zostáva ešte predložiť a schváliť na certifikačnom orgáne a deklarovať EK oprávnené výdavky v minimálnej sume 142,39 milióna eur, a to za OP Kvalita životného prostredia (138,91 milióna eur), za OP Rybné hospodárstvo (1,98 milióna eur) a za Program rozvoja vidieka (1,50 milióna eur).

Ostatných 8 programov (OP Ľudské zdroje, OP Technická pomoc, Program spolupráce INTERACT III, OP Integrovaná infraštruktúra, Integrovaný regionálny OP, Interreg V-A SK-AT, Interreg V-A SK-CZ a OP Efektívna verejná správa) už podľa MIRRI splnilo pravidlo N+3 na rok 2022. Materiál upozorňuje na možné riziká nedočerpania finančných prostriedkov v roku 2022, v snahe zabrániť ich definitívnej strate pre SR.

V rámci OP Kvalita životného prostredia je riadiaci orgán v gescii Ministerstva životného prostredia SR a sprostredkovateľské orgány sú v gescii Ministerstva vnútra SR a Ministerstva hospodárstva SR. OP Rybné hospodárstvo je v gescii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.