Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vláda prerušila rokovanie o návrhu zákona o územnom plánovaní

Na archívnej snímke zľava podpredseda vlády SR a minister životného prostredia SR László Sólymos, predseda vlády SR Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a Gabriela Matečná podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V súčasnosti má územný plán spracovaný necelá polovina slovenských obcí.

Bratislava 15. januára (TASR) – Vláda v stredu prerušila rokovanie o návrhu zákona o územnom plánovaní z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. Každá obec podľa neho mala mať odborne spracovaný územný plán, ktorý prispeje k zlepšeniu života obyvateľov, k ochrane prírody, kultúrneho dedičstva a zavedie poriadok do územia. V súčasnosti má územný plán spracovaný necelá polovina slovenských obcí.

Nový predpis mal spolu so zákonom o výstavbe nahradiť súčasne platný zákon o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) platný už od roku 1976. "Nové zmeny v zákone vyvolali potrebu nového zákona už v 90. rokoch, a tak od roku 2014 bolo niekoľko pokusov pripraviť nový stavebný zákon," uviedlo Ministerstvo dopravy a výstavby SR v dôvodovej správe k predloženej legislatíve.

Okrem povinnosti vypracovať územný plán mala legislatíva obmedziť v obstarávaní územnoplánovacej dokumentácie doterajšiu sústavu územnoplánovacích podkladov len na územnotechnické podklady a územnú štúdiu, dáva dôraz na urbanistické, krajinné a environmentálne zásady organizácie územia a jeho využívania udržateľným spôsobom.

Zmenou oproti súčasnej legislatíve malo byť aj zavedenie nového inštitútu, ktorým je územné stanovisko. Ide o novú činnosť obce ako orgánu územného plánovania. Územné stanovisko nie je územným rozhodnutím podľa súčasného stavebného zákona, ale umožňuje obci vyjadriť svoje požiadavky na rozvoj územia podľa územného plánu obce alebo zóny. Územné stanovisko je jedným z požadovaných podkladov k rozhodnutiu o stavebnom zámere na uskutočnenie stavebných prác alebo činnosti, ale aj pri projektovaní stavieb.