Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pri exekúciách sa viac zohľadní výška mzdy a rast životných nákladov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zmena má motivovať povinných zaradiť sa na trh práce a uspokojiť pohľadávky.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Pri výkone exekúcií sa bude viac zohľadňovať výška mzdy a rast životných nákladov. Vyplýva to z nariadenia vlády SR o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia, ktoré v stredu schválila vláda. Cieľom je aj uspokojenie pohľadávok, ktoré by inak boli nevymožiteľné z dôvodu, že povinný nemá majetok a nemá motiváciu sa zamestnať.

V prípade neprednostných pohľadávok sa zvyšuje základná nepostihnuteľná suma z mesačnej mzdy zo 100 na 140 percent životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Zvyšuje sa aj limit na zrážky zo mzdy vo vzťahu k vyživovaným osobám.

Rezort spravodlivosti, ktorý je predkladateľom schváleného návrhu, ešte skôr upozornil, že doterajšia právna úprava nezohľadňuje výšku mzdy povinného tak, aby základná suma proporcionálne rástla s ohľadom na výšku jeho mzdy.

Posúva sa preto hranica, nad ktorú sa zvyšok čistej mzdy zrazí bez obmedzenia. V súčasnosti je hranica stanovená približne na 327 eur na plnoletú osobu. Po novom sa bude táto zrážka bez obmedzenia realizovať až nad sumu, ktorá je v súčasnosti na úrovni takmer 916 eur.

Zmena má motivovať povinných zaradiť sa na trh práce a uspokojiť pohľadávky. Predpokladá sa, že navrhovaná právna úprava umožní "nepracujúcim" povinným zamestnať sa legálne s legálnym príjmom bez obavy, že dosiahnutý príjem bude neúmerne znížený v dôsledku realizovanej exekúcie.

Nariadenie začne platiť od 1. januára 2022, aby aj vzhľadom na dôsledky dosahov pandémie ochorenia COVID-19 bolo aplikované čo najskôr.